– Vi elsker å vinne. Vi liker å være nummer én i alt vi gjør.
Slik åpnet svenske Johan Ryding sitt foredrag under DNB Markets konsumkonferanse tirsdag. Ryding er konsernsjef og en av grunnleggerne av den børsnoterte sportsutstyrskjeden Sportamore.
Samtidig som han tegner en lys fremtid for sin egen bedrift, bringer han også urovekkende spådommer til torgs.
– Jeg tror ikke fysiske butikker har sett det verste ennå. Det kommer til å bli verre før det blir bedre. Markedet er under press. Før eller siden vil noen gå dukken og et fåtall vil reise seg av asken, sier Ryding.
– Enorm revolusjon
Det skal nevnes at Sportamore er en ren nettbutikk, og dermed ikke har en eneste fysisk butikk.
Ryding mener bransjen er midt i en veldig spennende periode hvor man for alvor merker at kundene kjøper stadig mer sportsutstyr på nett. Han venter at det vil øke kraftig.
– Vi er i en bransje som endrer seg og som går gjennom en enorm revolusjon, sier han.
Sportamore er også inne i de norske, danske og finske markedene, men Ryding sier de sjelden merker konkurransen fra store etablerte sportsutstyrskjeder.
– På vår hjemmebane består konkurransen av nisjeaktører og store selskaper, sier Ryding, som blant annet viser til e-handelskjempen Amazon.
Som mange andre relativt unge og hurtigvoksende nettbutikker svinger Sportamores resultater også hyppig mellom pluss og minus. I andre kvartal i år fikk selskapet et resultat før skatt på minus ti millioner svenske kroner, men leverte en salgsvekst på 18 prosent sammenlignet med samme periode året før.
Mer fart på topplinjen
XXL, en av Sportamores konkurrenter i Skandinavia, presenterte også seg selv på konferansen, men måtte vise til en helt annen type vekst. I andre kvartal falt omsetningen med seks prosent, hovedsakelig drevet av negativ såkalt «like for like-vekst».
Dette måltallet er blant de viktigste for å måle vekst i detaljhandel, da salgsveksten er justert for nye eller solgte virksomheter. XXLs fungerende konsernsjef Tolle Grøterud er ikke fornøyd.
– Vi må jobbe med å justere balansen mellom inntekter og profitt. Vi trenger mer fart på topplinjen, sier han.
For å bøte på den fallende omsetningen har XXL varslet at de vil gå mer offensivt inn i priskrigen med lavere priser og kampanjer. I tillegg skal lagrene bli mindre. Det nye målet er at verdien av varer på lagrene skal ligge på rundt 25 millioner kroner.
XXL-sjefen sa under konferansen at de ser en solid utvikling på bruttomarginen i selskapets netthandel. I andre kvartal utgjorde nettsalget 16 prosent av de totale salgene.
– Hvordan ser du de tallene utvikle seg på lang sikt, spurte investor Harald Espedal XXL-sjefen under presentasjonen.
– Over fem til syv år tror vi det kan vokse til 30–40 prosent, svarte Grøterud.
XXL tjente 295 millioner kroner før skatt i 2018. Til sammenligning tjente Sportamore to millioner svenske kroner før skatt samme år.
Tror ikke veksten vil avta
Sportsutstyrsbransjen opplevde i mange år en sterk vekst, men de siste par årene har markedet roet seg betraktelig.
Men både XXL og Sportamore står fast på at det fortsatt vil være vekst.
– Helsetrendene i samfunnet og ønsket om å kle seg opp til treningssenteret vil ikke avta. Folk driver ikke med én idrett lenger. Vi driver med flere og har antrekk til hver eneste. De faktorene kombinert vil gi en underliggende vekst for sport hele tiden, sier han.
Tolle Grøterud er enig.
– Vi ser på trenden om å være sporty som en sterk trend, sier XXL-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.