– Det er mest trykk på toppturski, sier medgründer og butikksjef Jens Lager i Sportsmagasinet i Storgaten i Oslo.

Ifølge medgründer og nettbutikk- og markedsansvarlig Niclas Kristiansen har folk blitt mer og mer jålete og bevisste på farger og sammensetning av utstyret.

De syv sportskjedene Intersport, Coop, XXL, Sport 1, Stadion, Sport Norge og MX-sport fikk en omsetning på14,9 milliarder kroner i 2021, ifølge tall fra Norsk Sportsbransjeforening.

Det er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med 2020.

– Vi hadde et fantastisk år i fjor, sier daglig leder Gisle Daviknes i sportsutstyrskjeden Stadion.

Overetablering, prispress og varelagre proppfulle av ukurante varer tynget bransjen etter flere år med kraftig vekst. Så kom Koronapandemien og snudde utviklingen i norsk sportsbransje på hodet. Bransjens interesseorganisasjon fastslår at det aldri har vært solgt så mye sportsutstyr noen gang som nå.

XXL er fortsatt den største sportskjeden i Norge med sine 32,1 prosent markedsandel. Sport 1 og Intersport er største sportskjedekonstellasjon, eid av Sport Holding AS.

Størst vekst av kjedene hadde Stadion, som økte omsetningen med 27,7 prosent, ifølge Norsk Sportsbransjeforening.

– Vi hadde en tilvekst av nye butikker, men eliminerer vi for det hadde vi fortsatt en økning på 17 prosent, sier Daviknes.

Han sier kjeden var noe bedre forspent med enkelte varer gjennom sesongen enn en del andre.

Daviknes tror også det at kjedens butikker tilpasser seg lokale markeder spiller inn.

– Det er også klart at klart pandemien og den relativt gode vinteren i fjor betydde mye for oss som for alle andre, sier han.

Været ikke på lag

Etter to elleville år i markedet for sportsutstyr, har 2022 startet med en tosifret nedgang i omsetningen for Stadion-kjeden, som likevel ligger over 2020-nivå, ifølge Daviknes.

Han peker på flere årsaker til dette.

– Vi har en god del forsinkelser på leveranser, så det er noe varemangel. Omsetningen hadde vært høyere om vi hadde hatt varene vi skulle hatt, sier Daviknes.

Han peker også på at folk har handlet veldig mye sportsutstyr de siste årene, så mange har det de trenger. Høye strømutgifter og stigende renter kan også legge en demper på handleiveren, tror Daviknes.

Været spiller også inn. Høyt salg av langrennsski er avhengig av at det er gode skiforhold. Vinteren 2020/21 var blant de bedre. Norsk Sportsbransjeforening anslår at det ble solgt 430.000 par langrenns- og alpinski sist vinter.

– Været har ikke vært en høydare i vinter. Det har mange steder vært dårlig med snø også i fjellet helt til i det siste, sier Daviknes.

– Ingen markeder vokser inn i himmelen. Fjoråret var en topp, som det blir tøft å matche, sier Daviknes.

Hjemmetrening dro opp

Ifølge Norsk Sportsbransjeforening var det også godt salg av turutstyr og løpeutstyr, mens utstyr til lagsporter tok seg opp gjennom året.

Treningssentrenes besøksbegrensninger bidro godt til at alt tenkelig utstyr for variert hjemmetrening opplevde kraftig salgsvekst, ifølge bransjeforeningen.

– Sportskjedene har til en viss grad ikke klart å dekke etterspørselen etter blant annet hjemmetreningsutstyr og sykler ble gjennom 2021. Mange leveranser ble enten kansellert eller svært forsinket, sier administrerende direktør Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening i en pressemelding.

Det samme har vært tilfelle for noen tekstiler og sko, særlig fra kjente og populære merkevarer.

– Mangel på noen produkter bremset en ytterligere vekst for sportskjedene gjennom året, sier Hansen i meldingen.

Norsk Sportsbransjeforening estimerer sykkelsalget i 2021 å være 330.000 solgte sykler mot 410.000 solgte sykler i 2020.

– Tilbakegangen skyldes i stor grad mangel på sykler, sier Hansen i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.