Gresvig Retail Group as har slått seg konkurs mandag. Det melder selskapet i en melding.

Det er de 95 egeneide butikkene som nå er rammet av konkursen.

I en pressemelding litt før klokken 12.30 mandag skriver konsernet at alle G-Sport- og Intersport-butikker holder åpent som normalt.

– Vi har nå en avtale på plass som sikrer normal drift, mens vi arbeider for å legge grunnlag for permanent videre drift. Det betyr at alle butikker, både egeneide og franchise-butikker, holder åpent som vanlig. Avtalen sikrer også betaling av leveranser som ytes etter konkursåpning. Alle ansettelsesforhold videreføres inntil videre, sier advokat Håvard Wiker i Ro Sommernes advokatfirma, som i dag er oppnevnt som bostyrer.

Wikers oppgave er å sørge for at kreditorene får tilbake mest mulig av midlene sine, og sier at det gjøres best gjennom et salg av hele virksomheten og ikke salg av butikkene.

- Vi har allerede så gode signaler på at vi tror det skal være mulig. Det er noens skjær i sjøen og det er ikke gitt, men vi har i alle fall fått systemet opp å gå, sier Wiker, som opplyser om at det totalt er ti selskaper tas under konkursbehandling.

Gresvig er eid av familien til Olav Nils Sunde og har i flere år slitt i med store tap som nummer to sportsmarkedet, bak XXL.

I flere år har Gresvig overlevd på løpende kapitaltilførsel fra eieren. Bare de siste tre årene har Sunde-familien tilført mer enn én milliard kroner.

DN har tidligere skrevet at Sunde-familien i praksis har garantert for driften i tradisjonsrike sportskonsernet.

– Vi har den siste tiden gjort grunnleggende endringer i selskapet, blant annet ved å beslutte å samle oss bak ett navn, Intersport. Vi har også ryddet kraftig i varelageret og styrket samspillet mellom netthandel og fysiske butikker. Samtidig har vi en situasjon hvor dagens butikkstruktur og tilhørende kostnader ikke lar seg håndtere. Det blir som å øse en båt med et altfor stort hull i skroget. Jeg er lei for usikkerheten dette skaper for våre ansatte, men jeg mener vi har lagt et godt grunnlag som jeg håper en eventuell ny eier vil være interessert i å bygge videre på, sier Lars Kristian Lindberg i meldingen.

De konkursrammede butikkene holder åpent frem til at bostyrer har vurdert grunnlaget for videre drift.

Så sent som i forrige uke uttalte handelsekspert Reidar Mueller at 130-170 må bort.

Langvarig snuoperasjon

Konsernet har så langt vært en kombinasjon av egeneide butikker og franchisetagere. Det er Gresvig-konsernets egeneide butikker som nå er rammet av konkursen.

Hele Gresvig-konsernet har i flere år stått midt oppe i snuoperasjon. Trekket som nå ble forsøkt gjennomført var å legge ned kjedene G-Sport og G-Max. Alle butikkene var i ferd med å bli omprofilert til Intersport.

Nå er det altså klart at det kun er de franchisedrevne butikkene som videreføres.

Gresvig var i en årrekke markedsleder, men ble innhentet av XXL. De siste årene har bransjen vært preget av fallende marginer, økt netthandel og flere nye aktører.

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Video fra Dagens Næringsliv
03:20
Publisert:

Lindberg tiltrådte som administrerende direktør for ett år siden.

Totalt består konsernet av 95 egeneide butikker med mer enn 2.200 ansatte. I 2019 hadde de en samlet omsetning på 3,2 milliarder kroner. 100 franchisebutikker er ikke omfattet av konkursen, ifølge meldingen.

Gresvig håper det er mulig å finne noen som er interessert i å fortsette driften av sportskjedene.

Gresvig-eier Olav Nils Sunde har i flere år tilført kapital til Gresvig-konsernet i forsøk på å skape lønnsomhet i sportbutikkene.
Gresvig-eier Olav Nils Sunde har i flere år tilført kapital til Gresvig-konsernet i forsøk på å skape lønnsomhet i sportbutikkene. (Foto: Hampus Lundgren)

– Som eier har vi stått bak selskapet og ledelsen gjennom både opp- og nedturer siden 2006, og vi har stor tro på den strategien som er utarbeidet, blant annet med tettere tilknytning til det internasjonale Intersport-systemet, verdens største sportskjede, opplyesr styreleder Olav Nils Sunde i Gresvig Retail Group as og O N Sunde as i meldingen.

Han kommenterer kapitaltilførselen på følgende måte:

– Vi kan imidlertid ikke forsvare å tilføre selskapet ytterligere ressurser uten en grunnleggende endring i konsernets samlede kostnader. Dagens kostnadsnivå er rett og slett ikke tilpasset markedsforholdene, sier styreleder Olav Nils Sunde i Gresvig Retail Group as og O N Sunde as.

Konkurrenten XXL fikk en oppsving på børs etter nyheten. XXL-aksjen er opp 13,5 prosent klokken 11. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.