Onsdag la SSB frem ferske tall for detaljhandelsomsetningen i september. Rapporten viser at detaljhandelen steg med 0,3 prosent.

Dette er en liten oppgang etter en kraftig nedgang i august da detaljomsetningen falt med 4,9 prosent.

– Selv med en kraftig nedgang forrige måned er fortsatt salgsvolumet betydelig høyere enn før koronapandemien rammet Norge. Pandemien og tilhørende restriksjoner har bidratt til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum, skriver SSB i en pressemelding i forbindelse med rapporten.

  • Klær og møbler opplevde en oppgang på 1,1 prosent.
  • Dagligvarehandelen opplevde en nedgang på 1,6 prosent.

Klær og møbler trakk opp

Årsaken til veksten i september skyldes handling av møbler og klær, ifølge SSB.

– I tillegg til økt volum var det også en prisøkning for disse næringene i september. Konsumprisindeksen meldte om prisøkning på klær på 1,8 prosent fra august til september, og 1,1 prosent oppgang for «møbler og innrednings- og dekorasjonsartikler» i samme periode, skriver SSB.

Dagligvarehandelen opplevde imidlertid en nedgang, ifølge SSB-tallene. Sesongjustert falt omsetningsvolumet i dagligvarebutikkene med 1,6 prosent og bidro til å trekke indeksen ned.

– Sesongjustert volum for dagligvarebutikkene ligger midlertidig fortsatt på et langt høyere nivå enn før koronakrisen. Ser man på kalenderjustert volum for september 2020 ligger nivået hele 12,8 prosent høyere enn for samme måned i 2019, står det i rapporten.

Makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at tallene fra detaljhandelen er fortsatt betydelig høyere enn i fjor.

– Salget i september var 8,2 prosent over nivået i februar. Det er fremdeles en vei å gå før omsetningen normaliseres. Imidlertid har handel i utlandet skiftet til handel innenlands. Dette vil bidra til et høyere enn normalt nivå for detaljhandel. Norges Bank spådde at privatforbruket ville falle med 7,5 prosent i 2020 og øke med 7,7 prosent i 2021, men det er høy usikkerhet om utviklingen. Dagens tall vil ikke føre til nye signaler fra Norges Bank, skriver Aamdal.

Kraftig stigning under korona

Reiserestriksjoner og hjemmeferie under korona har bidratt til solid økning for den norske detaljhandelen. Siden mars har detaljhandelen tatt seg opp kraftig. I april shoppet nordmenn for 4,8 prosent mer enn i mars, og i mai måned økte detaljomsetningen med 2,8 prosent.

– Siden bunnen i april har detaljomsetningen steget raskt, og passerte nivået fra februar allerede i juli. I august flatet imidlertid utviklingen ut, og det er altså ventet svakere vekst også i september. I likhet med her hjemme, har varekonsumet klart seg bedre gjennom koronakrisen også i Sverige, mens tjenestekonsumet har i større grad blitt svekket av smittesituasjonen.

Det skriver seniorøkonom Halfdan Fenwick Grangård i Handelsbanken i sin morgenrapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.