Stein Erik Hagen og hans familieselskap Canica er blant dem som har investert tyngst i rendyrket netthandel.

Så langt har avkastningen vært varierende.

Nylig ble det klart at Canica E-com selger seg ned i fire nettbutikker til fordel for oppkjøpsfondet Verdane som blir ny partner med 50 prosent av aksjene.

Hagen sier dette om nedsalget i de fire nettbutikkene.

– Det er en grense for hvor mye kapital vi har til rådighet og vil bruke. Det er også et spørsmål om hvor mye vi skal gjøre selv i oppstartsselskaper eller om vi skal eie sammen med andre. Nå har vi fått en meget god partner, sier Hagen.

Det er også et spørsmål om hvor mye vi skal gjøre selv i oppstartsselskaper eller om vi skal eie sammen med andre. Nå har vi fått en meget god partner
Stein Erik Hagen, Canica

Hagen anser Canica mer som en finansiell eier enn en aktiv eier som går inn for å utvikle oppstartsselskaper i egen regi.

– Derfor følte vi at det var riktig å finne en partner. Med en private equity-aktør på eiersiden, er det naturlig at man på sikt skal selge seg ut.

Slagside for Komplett

Mye av Hagens investeringer i e-handel har vært konsentrert rundt Komplett, som har vært en motor innen norsk netthandel. I fjor gikk imidlertid landets klart største rendyrkede nettbutikk med et underskudd på nærmere 300 millioner kroner.

Gjennom Komplett har det vært flere investeringer som har vært rene tapsprosjekter. Dagligvarebutikken på nett, Marked.no, ble lagt ned etter betydelige tap. Det samme ble markedsplassen som ble presentert som Nordens Amazon.

Også den offensive oppkjøpsstrategien av nisjebutikker har kostet penger. Nystartede Komplett Apotek fikk et negativt driftsresultat ebitda på 19 millioner kroner i fjor. Også kosmetikknettbutikken Blush og interiørbutikken SixBondStreet gikk med negativt driftsresultat i i fjor. Norske Bildeler har derimot levert solide overskudd etter oppkjøpet.

Det er disse fire selskapene som i fjor ble skilt ut fra Komplett og fikk Verdane inn på eiersiden.

Styrer unna mindre selskaper

Hagen mener at Canica er for lite til å bygge et eget profesjonelt miljø innen netthandel og ønsker heller å inngå i konstellasjon med partnere.

Hagen mener Komplett har klart å snu seg rundt og er tilbake på riktig kurs.

– Vil Canica i fremtiden eie mindre selskaper som driver med netthandel?

– Svaret på det er nei. Jeg er opptatt av å forenkle porteføljen for neste generasjon. I Canica vil vi over tid se en portefølje konsentrert om eiendom, likvide finansielle investeringer og langsiktige industrielle investeringer hvor Orkla er den største.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.