De grønne og lett gjenkjennelige distribusjonsbilene til Marked.no blir parkert for godt fra neste uke.

Selskapet med kjente eiere som Stein Erik Hagen, Sundt-familien og Klaveness-familien ville være med på å fornye norsk dagligvare, men endte med et par hundre millioner i samlet underskudd.

– Vi gjorde et fair forsøk. Det har tatt lengre tid enn forventet å få opp omsetningen, og det var mest riktig å trekke seg nå, sier styreleder Ole Vinje til DN like etter at beslutningen ble tatt i et styremøte.

Styreleder i Marked.no, Ole Vinje, måtte onsdag ta den tunge jobben med å informere de ansatte om avviklingen. Til daglig er Vinje konsernsjef i Stein Erik Hagens nettbutikk Komplett.
Styreleder i Marked.no, Ole Vinje, måtte onsdag ta den tunge jobben med å informere de ansatte om avviklingen. Til daglig er Vinje konsernsjef i Stein Erik Hagens nettbutikk Komplett. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Onsdag ettermiddag kom han med den triste beskjeden til de ansatte under et informasjonsmøte på Marked.nos hovedkvarter på Haugenstua. Selskapet står registrert med 58 ansatte.

– Vi fikk ikke til veksten vi hadde håpet på. Det var for lang vei frem, sier Vinje til DN.

Satte handlevaner

Han anslår at selskapet kom opp i en omsetning på 108 millioner kroner i fjor. Det er et godt stykke bak markedslederen, gründerstyrte Kolonial.no, som ifølge selskapet luktet på 800 millioner kroner i omsetning i fjor.

– Vi fikk dårlige innkjøpsbetingelser, og det var vanskelig å trenge seg inn i dagligvaremarkedet, sier Vinje.

Han konstaterer at det tar tid å endre nordmenns handlevaner av dagligvarer.

– For en liten aktør som Marked.no, har det vært tilnærmet umulig å få konkurransedyktige innkjøpsbetingelser. Det gjør det svært krevende å lykkes som ny utfordrer i Norge.

De ansatte vil nå bli fristilt fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden, og de vil få tilbud om et veiledningsprogram i samarbeid med et bemanningsbyrå.

– Det vil bli en styrt avvikling av driften der vi gjør opp for oss.

Fremtidsoptimisme

Marked.no ble lansert til store forventninger for 2,5 år siden. Det ble stilt store forventninger til Stein Erik Hagens comeback innen dagligvare.

Ole Petter Wie, med fortid i Orkla og Ringnes, ble hentet inn som toppsjef for å bygge selskapet og sikre attraktive innkjøpsbetingelser.

Hagens nettbutikk Komplett eier 43 prosent av selskapet og har flytt på en suksessbølge med netthandel innen andre bransjer. Men det skulle raskt vise seg at denne gangen ble det tyngre.

Etter noen måneders drift kom det første signalet da Wie gikk ut mot betingelsene fra dagligvareleverandørene og sa at nettbutikken måtte opp i en omsetning på én milliard for å bli lønnsom.

– Marked.no vil nå break-even med vel en milliard kroner i omsetning, før det er vi et minusforetak. Vi håper å nå én milliard i salg i 2018, sa Wie i mai 2016.

Dit kom selskapet aldri. Bare fire måneder senere trakk han seg fra jobben på dagen.

Bransjeproblem med lønnsomhet

– Hvor mye har dere brukt på Marked.no?

– Selskapet fikk et underskudd på vel 100 millioner i 2016. I fjor ble det ikke så mye, men litt avhengig av avviklingen så vil det nok ende på rundt 200 millioner totalt.

– Var det bare innkjøpsbetingelsene eller var ikke markedet modent nok?

– Utviklingen viste at det var veldig vanskelig å trenge inn i norsk dagligvare. For å få gode priser var vi avhengig av veldig stort volum. Vi fikk ikke så stort volum som forventet.

Marked.no har ikke vært alene om å tape penger i forsøket på etablere et nytt markedssegment.

Kolonial.no fikk i 2016 et underskudd på 119 millioner kroner av en omsetning på 424 millioner. Også for 2017 har Kolonial varslet et betydelig underskudd.

Den lille utfordreren 123levert.no gikk konkurs i november, mens Handleriet.no tidligere har fortalt om problemene med å oppnå lønnsom drift.

Også nisjeleverandøren Brødboksen har jaktet frisk kapital etter en tung høst.

Må ta seg betalt

I desember uttalte Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik at bransjen måtte ta seg betalt for tilleggstjenester som hjemkjøring. Norges største dagligvareaktør driver netthandel gjennom kjedene Meny og Spar.

– Salg av dagligvarer skjer i dag gjennom små og hyppige handler og dagligvarebransjen er preget av små marginer. En slik kombinasjon gjør det utfordrende å levere bærekraftige løsninger også hva gjelder lønnsomhet, påpekte Hollevik.(Vilkår)

- Erna Solberg snakker bedre engelsk enn Donald Trump
Dette ble påpekt av flere Twitter-brukere etter pressekonferansen mellom Erna Solberg og Donald Trump i Det hvite hus.
02:25
Publisert: