Det er mange ting som kan forsvinne mye raskere enn tiden det tar å bygge opp. Som tillit.

Det kan både ledere, eiere og kunder av den sør-afrikanske detaljhandelsgiganten Steinhoff International Holdings NV skrive under på.

Etter flere tiår med sterk vekst og stigende børskurser, endte det nylig med full krasj for det gjeldstunge selskapet, skriver Bloomberg News.

Selskapet ble etablert i Tyskland av Bruno Steinhoff i 1964, og er børsnotert i Tyskland. Selskapet ekspanderte kraftig med å kjøpe selskaper verden rundt, og hadde som mål å etterligne Ikeas forretningsidé.

- Vår strategi var å kjøpe nummer én eller to etter Ikea i alle land, sa konsernsjef Markus Jooste til Sør-Afrikas Financial Mail-magasin i oktober.

Steinhoff hadde ved utgangen av mars 200 datterselskaper verden rundt og en gjeld på nesten 18 milliarder euro ved utgangen, ifølge Bloomberg.

6. desember startet et to-dagers stup som kuttet 80 prosent av selskapets markedsverdi, tilsvarende rundt 10 milliarder euro (nesten 100 milliarder kroner).

«Milliardhull» i balansen

Årsaken var at Steinhoff meldte at det ikke var i stand til å legge frem sine kvartalstall, og at det undersøkte om det var et «hull» i selskapets balanse på seks milliarder euro. I tillegg hadde konsernsjef Jooste sluttet.

Det bidro til at investorene løp om kapp til utgangen, skriver Bloomberg. Forrige uke trakk også styreleder Christo Wiese (76) seg fra sin post. Wiese og Jooste er begge det sørafrikanere kaller Stellenbosch-mafia, rike forretningsmenn som har eid vingårder i de eksklusive åsene rundt Cape Town.

-Folk forventer en forklaring fra Steinhoff. I stedet fikk vi ingenting. I fravær av noen reell informasjon har man en tendens til å anta det verste. Det har vært varseltegn i løpet av de siste årene, men alle tjente for mange penger til å legge merke til dem, sier administrerende direktør Magda Wierzycka i Sygnia Investment Management til Bloomberg News.

Fra slutten av 2012 og til begynnelsen av 2016 tredoblet aksjekursen i Steinhoff seg.

Wierzycka tror ikke selskapet vil overleve i sin nåværende form.(Vilkår)

Tirsdag møtes bankene for å vurdere om Steinhoff skal holdes flytende, eller om det skal avvikles og selge det som er mulig å selge.

Julelunsj-gjest Lilly Bendriss: Fredriksen er kongen!
Milliardær John Fredriksen arrangerte sitt årlige julebord på Theatercafeen med foretningsforbindelser og venner.
02:44
Publisert: