Klesmerket Superdry opparbeidet seg en bra posisjon i målgruppen ungdom og voksne i Norge, men i midten av oktober kollapset hele butikknettverket.

Da pengekassen begynte å gå tom, havnet butikkene i en uheldig situasjon der de ikke fikk inn høstens kolleksjon.

– Franchisegiveren stanset leveranse av varer som følge av manglende betaling, slik at butikkene ikke fikk høstkolleksjonen. Dette medførte at salget gikk ned, og selskapsgruppens resultater forverret seg ytterligere. Til slutt manglet enkelte av selskapene midler til å betale lønn, og styret så ingen annen mulighet enn å begjære oppbud, forklarer bostyrer om bakgrunnen i sin innberetning.

Krav på 35 millioner

Totalt er det ti selskaper som er under konkursbehandling etter kollapsen.

– Det har gått nærmest døgnet rundt et par dager for å få ferdig rapporten. Med 10 konkursbo er det mange detaljer som skal stemme, sa bostyrer Stine Snertingdalen under skiftesamlingen i Oslo byfogdembete.

De samlede uprioriterte kravene har kommet opp i over 35 millioner kroner og nye krav kommer stadig inn. Det er fortsatt uklart i hvilken grad kreditorenes krav vil bli dekket.

– De fleste butikkene har drevet med underskudd og underbalanse i lang tid. Situasjonen ble verre, forklarte bostyrer i rettsmøtet.

Spørsmål om videre drift har hengt i luften helt siden konkurstidspunktet.

Bostyrer valgte etter et par dager å selge unna varelageret til Moods of Norway-gründer Jan Egil Flo. Butikkdriften har i flere uker vært uavklart, men fortsatt er det et lite håp om at noen av rundt 60 ansatte kan få videreført jobbene sine.

– Fortsatt jobbes det mye med salgene av butikkene. Franchisegiver er i dialog med flere om overtakelse av enkelte av butikkene.

Kjedenes representant i Norden, Thomas Schrøder, har ikke besvart DNs henvendelse.

Her er Superdry-butikken på Oslo City den dagen konkursen var en realitet. I noen av butikkene var det konkurssalg like etterpå.
Her er Superdry-butikken på Oslo City den dagen konkursen var en realitet. I noen av butikkene var det konkurssalg like etterpå. (Foto: Gorm K. Gaare)

Vokste for raskt

I den foreløpige bo innberetningen fremkommer det at kjedebutikkene innledningsvis hadde for høy vekst.

– Den økonomiske kollapsen i selskapsgruppen synes å skyldes for rask vekst og for store investeringer, i forhold til virksomhetens netto inntekter. De selskapene som har gått bra isolert sett, har gitt bidrag til virksomhetene som har gått dårlig.

Saken fortsetter under videoen

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Dette skjer når et selskap går konkurs.
03:20
Publisert:

Varelageret ble solgt for 2,1 millioner kroner.

Mislykket redningsoperasjon

Investor Hans Christian Axel Melby, og hans selskap På øverste hylle, var eier av selskapene og satt som styreleder. Melby er for tiden sykemeldt og var ikke tilstede på skiftesamlingen.

– Aksjonæren bidro med noe kapital, men selskapsgruppen maktet likevel ikke å komme ovenpå igjen etter investeringene og få en positiv drift. Dette medførte mislighold av forpliktelser blant annet til franchisegiveren og utleierne, heter det i innberetningen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.