– Jeg vil vel ikke si at vi er ekstremt fornøyde med bunnlinjen i fjor. Det er nok riktigere å si at vi er tålig tilfredse, sier Jacob Kragh, den danske konsernsjefen for Stokke.
Selskapet har i årene som har gått siden Stokke-familien solgte det til det koreanske familieeide NXC-konsernet i 2014, vokst betydelig globalt gjennom en rekke oppkjøp. I fjor økte inntektene med solide 35 prosent.
– Kjøper ikke hva som helst
Stokke kjøpte i 2022 blant annet Evomove, selskapet bak Nomi-stolen designet av Peter Opsvik, mannen som også designet Tripp Trapp-stolen. Siden 2021 har Stokke også kjøpt det tyske bæreseleselskapet Limas, det italienske aktivitetsspillebordselskapet Mukako og den franske barnevognprodusenten Babyzen.
– Vi har doblet omsetningen siden 2019 og er på konstant jakt etter nye oppkjøpsmuligheter. Vår strategi er å kjøpe og bygge, sier Jacob Kragh.
Han mener det finnes mange fantastiske produkter og regionale merkevarer som vil kunne få et kraftig løft gjennom selskapets globale distribusjonsapparat.
– Men vi kjøper ikke hva som helst. Det er helt sentralt at produktene passer inn med Stokkes grunnleggende dna, som handler om å skape produkter som bringer foreldre nærmere barna sine, sier han.
USA størst
I fjor ble for første gang USA det største markedet for Stokke.
– Vår markedsandel der er fortsatt veldig lav, så det betyr at potensialet for videre vekst er stor. Det gjelder også i Kina der middelklassen blir stadig større. Også i Europa tror vi det er store muligheter for å kapre nye markedsandeler, sier Kragh.
Omsetningsøkningen i fjor skyldes primært oppkjøpene, men også organisk vekst, ifølge Kragh. Men selskapet er sterkt påvirket av inflasjon og enorme kostnadsøkninger i en rekke land, som påvirker marginene.
– Vi har økt våre priser for å kompensere for dette, men de operative marginene er fortsatt under press. Vi har produksjon i store deler av verden, men heldigvis har vi ikke sett det samme inflasjonspresset i Kina. Vi har også sett normalisering i prisene på en del av råvarene vi bruker, som plast, metall og trevirke. Også fraktkostnadene har kommet ned, så det ser ut til å stabilisere seg noe, heldigvis, sier Kragh.
Han legger til at svekkelsen i driftsresultatet også preges av betydelige av- og nedskrivninger etter alle oppkjøpene.
Fortsatt Ålesund
Stokke har, via det belgiske investeringsselskapet NXMH, koreanske eiere. Selskapet har produksjon i en rekke land og egne kontorer i USA, Hongkong, Korea og Japan, men hovedkontoret ligger fortsatt i Ålesund.
– Vi vil fortsatt være basert der selv om en stadig større del av virksomheten skjer globalt. Det handler om at selskapet har en lang historie i Norge, helt siden etableringen i 1932. Det handler om at det vi holder på med passer så godt med norske verdier. Det er dette som er selskapets dna. Så vi kommer fortsatt til å ha vårt hovedkontor i Norge, sier Kragh.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.