Ved årsskiftet økte sukkeravgiften på brus med over 40 prosent i Norge. Nå varsler brusprodusentene om kraftig vekst i grensehandelen.
– Brusprodusentene har tall som viser en vekst i salget av brus langs svenskegrensen på 30–40 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. Holder denne veksten seg gjennom året, vil Ola nordmann ende opp med å kjøpe nær 130 millioner liter brus i Sverige i 2018. Det tilsvarer 24 liter per nordmann, forteller kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i Coca-Cola European Partners Norge.
Talberg mener at den økte grensehandelen rammer norske arbeidsplasser og frarøver Norge skatteinntekter. Hun mener veksten hovedsakelig skyldes den økte sukkeravgiften fra fjorårets budsjettforlik mellom KrF og Venstre.
Les også:Dette handler nordmenn mest i Sverige
– Hvis du skal kjøpe et brett med 24 bokser brus i Norge, må du betale 66 kroner i særavgifter. Prisen for det samme brettet på grensen i Sverige ligger ofte på 59,90 svenske kroner. Da er det ikke rart at stadig flere nordmenn kjører over grensen eller bestiller brus og godteri på nett, sier Talberg.
Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard fra konkurrenten Ringes, som selger blant annet Imsdal, Pepsi Max og øl, merker også at salget av brus øker langs grensen.
– Vi sitter ikke på nøyaktige tall, men våre kolleger i Carlsberg rapporterer om at de selger markant flere varer på grensen enn tidligere, sier Bruusgaard.
Skader norsk næringsvirksomhet
Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, mener den økte grensehandelen av brus vil skade norsk næringsvirksomhet.
– Vi er redde for at det etablerer seg et mønster der grensehandelen fører til ringvirkninger for andre handelsnæringer. Brus er en viktig lokkevare. Når vi ser at flere og flere svenske butikker dumper prisene på brus, vil dette også gå ut over norsk salg av andre varer, sier Nome.
Nome mener at grensehandelen viser at helseargumentet for sukkeravgiften, som særlig KrF har frontet, er syltynt. Han er usikker på om sukkeravgiften vil føre til netto nedgang i brus konsumert av nordmenn.
– Vi vet at nordmenn som drar over grensen gjerne handler mer enn hva de ville gjort om de skulle handlet det samme her i Norge. Det er ikke uvanlig å kapre med seg mange kasser som man lagrer i kjelleren når man handler i Sverige. Denne hamstringen kan føre til at nordmenn får i seg mer brus enn de ellers ville gjort, sier han.
KrF venter på sikrere tall
KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad kjøper ikke argumentet om at brus som lokkemiddel skal ha så stor effekt som Nome fremstiller det.
– Nå økte prisen på en halvliter brus kun med 78 øre, inkludert moms. Det er jo ikke sånn at dersom man hadde skrudd ned prisen på en halvliter brus med 78 øre, hadde folk sluttet å handle brus i Sverige. Vi har hatt høye priser på en rekke produkter over lang tid, og lokkepriser er heller ikke noe nytt, argumenterer Ropstad.
– Vi skal selvsagt lytte til bransjen, men det er for tidlig å konkludere siden vi ennå ikke har sett gode tall på grensehandelen for brus. Samtidig har det vært en veldig fin mai, og dette tilslører effektene av den økte avgiften.
Ropstad er fornøyd med at KrF har fått gjennom å se på muligheten for å redusere avgiftene på sukkerfri brus, slik at sukkerholdig brus har høyere avgift.
– Det har vært hevdet at det ikke er mulig, men nå gjøres det i Finland, Irland og Storbritannia. Lykkes vi i Norge, vil det være med på å målrette avgiften bedre.
Ropstad ønsker også å fjerne 350-kronersgrensen for tollfri innsending fra utlandet.
– Det er ingen tvil om at fjerning av 350-kronersgrensen på tollfri utenlandshandel vil redusere grensehandelen ytterligere.
Salget i Norge er usikkert
Det er salget i Norge som vil avgjøre om det vil konsumeres mer eller mindre brus. Foreløpig er det usikkert hvordan sukkeravgiften har påvirket salget av Coca-Colas produkter innenriks.
– Salget har variert mye fra måned til måned, forteller Talberg, som ikke ønsker å gå ut med nøyaktige salgstall av konkurransehensyn.
Bruusgaard fra Ringnes kan derimot meddele at de aldri har kjørt ut flere varer fra produksjonen sin i mai noensinne. Dette mener han skyldes det gode været, som kan ha kompensert for en effekt av sukkeravgiften.
– Vi ser at salget i uteliv har steget med om lag ti prosent, og det er mot en mai som slettes ikke var dårlig i fjor. I forrige uke kjørte vi ut så mye Farris som vi aldri har gjort før, sier Bruusgaard.
Bruusgaard sier videre at ølsalget stiger raskt når det blir varmere, men så stabiliserer det seg etter at 23–24 grader er passert. Vannsalget derimot fortsetter å øke for hver grad over det, noe som resulterte i rekorden for Farris.
– Hva vil skje når godværet gir seg?
– Vi forventer at brussalget går noe ned på lengre sikt som følge av avgiften, men hvor mye er vanskelig å spå.(Vilkår)