2022 har vært et tungt år for sportskonsernet. Selskapet fløy høyt under pandemien, da stengte grenser og forseglede treningssentre nærmest tvang folk inn i sportsbutikker og ut i norsk natur. Knallsterke salgstall og kaprede markedsandeler bidro til å sende XXL-aksjen himmelhøyt høsten 2020.

Siden den gang har det stort sett bare gått nedover for XXL-aksjonærene. Så langt i år er fasiten et kursfall på nær 70 prosent som følge av skuffende salg, sviktende lønnsomhet og svekkede finanser. På forsyningsfronten har det gått fra grøft til grøft, der varemangel er blitt erstattet med et høyt varelager.

Det var på forhånd ventet at XXL ville levere en omsetning på 2,46 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt. Fasiten viser en omsetning på 2,3 milliarder kroner, som er ned fra 2,7 milliarder kroner i fjorårets historisk sterke tredje kvartal.

– Markedet er utfordrende og vil være det en stund. Høyere energi- og matvarepriser og økende renter betyr at kundene har mindre penger til overs for alt annet. Dette påvirker hele handelssektoren, og sport er intet unntak, sier vikarierende toppsjef Stein Eriksen i en melding.

Driftsresultatet (ebit) var ventet til 19 millioner kroner, og endte på 38 millioner kroner.

– Gjennom våren og sommeren innførte vi tiltak for å redusere kostnader og innkjøpsvolum. Det har allerede hatt en betydelig effekt, sier Eriksen i meldingen.

Ved åpning på Oslo Børs falt XXL-aksjen umiddelbart åtte prosent, før den hentet seg inn. Klokken 13.00 steg aksjen 1,5 prosent.

Taper markedsandeler overalt

XXL har slitt med å holde på markedsandelene selskapet vant under det første pandemiåret. Ifølge rapporten har XXL tapt markedsandeler i samtlige markeder så langt i 2022. Mens markedet er ned 7,3 prosent i Norge, har XXL falt 10,5 prosent.

Under kvartalspresentasjonen fyrte XXL-gründer og tidligere toppsjef Robert Iversen løs mot XXL-ledelsen. Iversen mener ledelsen har «kastet lavpriskonseptet på sjøen».

– Vi må ta tilbake markedsandeler, det er utrolig viktig. Vi må gjenoppfinne oss selv litt med tanke på markedsføring og tørre å fortelle at vi har de laveste prisene, sier Eriksen til DN.

Selskapet fikk en bruttomargin på 35 prosent, ned fra 39 prosent i samme kvartal i fjor og langt lavere enn selskapets langsiktige mål på 40 prosent. Selskapet har prioritert likviditetsstyring, og peker videre på at etterspørselen har avtatt samtidig som proppen i forsyningskjedene har løsnet og ført til en opphopning av varer i markedet.

Varelageret var ved utgangen av kvartalet på 2,9 milliarder kroner i kvartalet, noe Eriksen beskrev som 600 millioner «for høyt» under presentasjonen.

– Hvor lang tid tror du det vil ta å få varelageret i balanse igjen?

– Hvor lang tid det vil ta vet jeg ikke, men vi har fleksibilitet i innkjøpskontraktene og forplikter oss aldri til å kjøpe hundre prosent av volumene.

XXL går nå inn i årets viktigste salgssesong, der særlig desember vil bli avgjørende.

– Hvor mye har dere redusert innkjøpene med?

– Det vil jeg ikke si, men det er ganske betydelig. Det vil være de laveste innkjøpsvolumene på fire-fem år.

Vurderer alt i Østerrike

Selskapet vil stenge en butikk i Østerrike i første kvartal neste år, og har som intensjon å flytte ut av sentrallageret i løpet av 2023. Det er kun litt over et halvt år siden selskapet flyttet inn.

– Noen kan tolke det at dere flytter ut av sentrallageret som at dere er på vei ut av Østerrike?

– Vi ser på ulike løsninger. Å trekke seg ut kan være en mulighet, men vi ser på alle alternativer. Vi hadde en opsjon der vi kunne si opp kontrakten, og vi fant ut at det var bedre å si opp og heller mate Østerrike fra sentrallageret i Sverige, sier Eriksen.

Østerrike har vært et tapssluk for XXL, med samlede tap på flere hundre millioner kroner. XXL vil fortsette sin «strategiske gjennomgang» av satsingen i fjerde kvartal, opplyses det.

Selskapet skal åpne to nye butikker i henholdsvis Norge og Sverige, men skal samtidig redusere størrelsen på flere eksisterende butikker, hovedsakelig i Sverige. Selskapet vil også nedbemanne, spare inn på markedsføring og redusere kostnader ved hovedkontoret. Dette innebærer at selskapet reduserer investeringsestimatet (capex) for 2022 med 50 millioner kroner til mellom 200 og 250 millioner kroner.

Eriksen går ikke inn på noe spesifikt antall når det gjelder nedbemanninger.

– Når trafikken går ned, må vi også redusere butikkpersonell. Vi snur hver stein, og da handler det ikke bare om nedbemanning, men også reisekostnader, markedsføringskostnader og alt annet vi bruker penger på. Vi må gjøre kostnadsbasen litt mer fleksibel, sier Eriksen.

Venter på ny toppsjef

Eriksen er nå konstituert toppsjef etter at Pål Wibe gikk av tidligere i år. Da Wibes avgang ble et faktum i mai, var forklaringen at Wibe og styret var uenige om hvilke investeringer og prosjekter som hastet mest, og at det var dette som lå til grunn.

En rekke analytikere har nylig rykket ut med salgsanbefalinger og lavere kursmål for aksjen. Nordea Markets senket denne uken kursmålet fra fem til tre kroner. Nordea med flere spekulerte i at XXL kunne havne i brudd med lånebetingelsene i tredje kvartal og bli nødt til å hente opptil en milliard kroner i frisk egenkapital.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde XXL likviditetsreserve på 817 millioner kroner og en rentebærende gjeld på 983 millioner kroner. Selskapet kunne dermed avvise at det var i brudd med betingelsene i låneavtalen med bankkonsortiet.

– Jeg er ikke bekymret for finansieringssituasjonen til XXL, men vi følger nøye med på likviditetssituasjonen, sier Eriksen.

Markedsverdien av egenkapitalen i XXL er nå 1,1 milliarder kroner. Oppkjøpsfondet Altor er største eier med 24 prosent av aksjene, mens XXL-gründer Øivind Tidemandsen er nest største aksjonær med nær 14 prosent av aksjene gjennom sitt investeringsselskap Dolphin Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.