Fredag åpnet regjeringen for reiser til fire nye svenske regioner: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er Kronoberg, Blekinge og Skåne såkalte grønne soner.

Trekket førte til et storinnrykk av nordmenn på grensen til Värmland og til populære grensenære handlesteder som Charlottenberg, Årjäng og Töckfors.

En av dem som tok en etterlengtet tur over grensen lørdag formiddag var Ann-Charlotte Jakobsen og bonusdatteren Teline Kristiansen (10). De pleier å ta turen innom en til to ganger i måneden.

Utplukket i hyllene

– Det var veldig mye roligere enn jeg trodde, ikke så kaotisk som jeg forventet. Kanskje de fleste dro til Charlottenberg, og at polet var det mest spennende, sier Jakobsen.

Ann-Charlott Jakobsen og Teline Kristiansen fra Fredrikstad i brusavdelingen på Maximat på Töcksfors Shoppingcenter.
Ann-Charlott Jakobsen og Teline Kristiansen fra Fredrikstad i brusavdelingen på Maximat på Töcksfors Shoppingcenter. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Samtidig merket de at det var utplukket i hyllene.

– De var nok ikke godt nok forberedt, men samtidig er det nok vanskelig å beregne når det var mye usikkerhet rundt om det skulle bli grønn sone.

For dem var det glutenfri mat og brus som sto på handlelisten.

– Det er jo veldig mye billigere i Sverige.

Sist gang de var der var i midten av mars, rett før grensene stengte.

– Vi handlet ikke så mye som vi burde, vi visste jo ikke at det skulle stenge rett etter. Vi håper det holder seg grønt nå.

300 meter kø

– Da vi åpnet i morges hadde vi en kø på 300 meter, sa Birgitta Hällsten ved Systembolaget i Årjäng til Aftonbladet.

Men det er ikke bare billig sprit som trekker nordmenn over til Sverige. DNs fotograf møtte i Töckfors en haug av nordmenn som hamstret brus for en billig penge.

Robert Arnesen fra Moss har ikke vært i Sverige siden februar. Han pleier å reise over grensa en til to ganger i måneden.

På grunn av reiserestriksjonene, har ikke Robert Arnesen fra Moss pantet siden februar. Selv beregner han det til å være tomgods for cirka 1000 kroner i vognen.
På grunn av reiserestriksjonene, har ikke Robert Arnesen fra Moss pantet siden februar. Selv beregner han det til å være tomgods for cirka 1000 kroner i vognen. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Lørdag var de der rundt halv ni, og han synes det var merkelig hvor få nordmenn det var der på morgenen.

– Og det var ikke mat som gjaldt, det var polet. Jeg synes det er litt skremmende at det er det viktigste, sier Arnesen.

– Var det etterlengtet at deler av Sverige ble grønn sone?

– Egentlig ikke. Jeg synes nordmenn burde la pengene bli her og at vi hjelper Norge litt. Men nå stikker alle til Sverige igjen.

– Likevel drar du til Sverige hver måned?

– Jeg drar over og kjøper nesten bare kylling og kjøttdeig, som er billigere i Sverige.

Han poengterer at handlevognen ikke var full av brus til eget forbruk, og at det aller meste tilhørte reisefølget.

– Jeg har egentlig sluttet å drikke brus etter at grensene stengte, så jeg ønsker å forsette med det, sier Arnesen.

Dette er favoritten

På matbutikken Maxi Mat i Charlottenberg hadde butikksjef Tommy Johansson allerede tirsdag kalt inn personalet for å fylle opp med så mange varer som mulig, ifølge NTB.

Smittevernet ble ivaretatt ved Töcksfors Shoppingcenter.
Smittevernet ble ivaretatt ved Töcksfors Shoppingcenter. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Matbutikken Maxi Mat i Charlottenberg har en jevn strøm av kunder, men Oslo-mannen påpeker at han hadde trodd det skulle være enda større pågang.

På spørsmål om hva som er den mest populære varen, svarte Annsofie Eriksson, salgssjef i kolonialavdelingen, følgende:

– Det er Pepsi Max. Nordmenn veldig glad i Pepsi Max. Det var noen som mailet oss i natt og spurte om vi hadde brusen på tilbud, sier hun til NTB.

Nedadgående trend

Både Östergötland og Örebro ligger egentlig over grensen på 20 nye tilfeller per 100.000 innbyggere, men fikk likevel grønn status etter oppdateringen 24. juli.

Tomme hyller utpå dagen på Maximat ved Töcksfors Shoppingcenter.
Tomme hyller utpå dagen på Maximat ved Töcksfors Shoppingcenter. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

‒ Grunnen til dette er at vi ser en sterkt nedadgående trend i disse to regionene de siste ukene, og regionene vil komme under 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier overlege Are Berg i FHI.

‒ Også den tidligere grønne regionene Kronoberg har litt over 20 tilfeller per 100 000, men situasjonen der vurderes som stabil, og holdes derfor fortsatt på grønt, sier Berg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Töcksfors Handelspark, tidlig lørdag morgen.
Töcksfors Handelspark, tidlig lørdag morgen. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)
Teline fra Fredrikstad i brusavdelingen på Maximat på Töcksfors Shoppingcenter.
Teline fra Fredrikstad i brusavdelingen på Maximat på Töcksfors Shoppingcenter. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)