Helt siden oppstarten i 2002 og frem til 2015 gikk det bare én vei for håndverksbryggeriet Nøgne Ø: oppover. De påfølgende to årene investerte bryggeriet med storeier Hansa Borg i ryggen 43 millioner kroner i utvidelser og oppgraderinger på Rygene utenfor Grimstad for å stå rustet til å sette ny fart fra 2018.

– Men da var plutselig festen over. Vi hadde lagt opp til rundt 50 nylanseringer og var vant til at vi fikk avsetning for alt vi produserte. Men så fikk vi kanskje bare avsetning for 25 prosent. Det er klart det var dramatisk. Vi var født på solsiden og hadde aldri opplevd motgang, og så var vi så til de grader uheldige med timingen, sier daglig leder Sverre Orm Øverland (46).

Helte ut tusenvis av liter

Da DN møtte Øverland i januar, ville han ikke si noe om regnskapstallene. Nå foreligger fasiten som viser en omsetningsnedgang på nær 40 prosent og et kraftig underskudd.

Gjennom 2018 mer enn halverte selskapet staben fra 23,5 til 11,5 årsverk.

Og 160.000 liter øl ble destruert eller dumpet utenlands for å få redusert et altfor stort varelager.

– Vi ville bli ferdige med annus horribilis så raskt som mulig, og mentalt var vi ferdige med det da året var omme, sier Øverland.

– Nå er smilet kommet tilbake igjen. Vi har vekst i tilnærmet alle salgskanaler – dagligvare, eksport, taxfree og på Vinmonopolet. Vi ligger godt foran budsjett og har et positivt driftsresultat. Så det er en morsom tid nå. Vi er veldig godt rigget for ny vekst og tåler å realisere et tap som etter skatt endte på minus 5,5 millioner kroner, sier han.

– Så i år blir det gode tall igjen?

– Det er litt for tidlig å si ettersom det regnskapsteknisk er noe gammel moro som vil påvirke tallene. Men vi er den store vinneren i både dagligvare og på Polet så langt, så underliggende går det veldig bra nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.