Investor Terje Stykket fra Mjøndalen er mest kjent for sitt eierskap i taxfree-kjempen Travel Retail Norway, men har også investeringer i en rekke andre bransjer fra sportsutstyr og faktureringstjenester til eiendom og utleievirksomhet.

Alle stykkene samles i toppselskapet Stykket Holding som er heleid av Terje Stykket. I fjor økte konsernet omsetningen fra 637 til 810 millioner kroner. Det utgjør en inntektsvekst på 27 prosent sammenlignet med foregående år.

– I 2017 opplevde vi god vekst i stort sett alle selskapene våre. Blant de selskapene som leverte best vekst var Erate som leverer faktureringstjenester til telekomselskaper, sier daglig leder og styreleder Per Christian Voss i Stykket Holding.

Omsetningen til Erate-konsernet økte i 2017 fra 162 til 266 millioner kroner, en vekst på 64 prosent. Erate har levert god vekst i mange år og har vært DN-gaselle hele fem ganger.

Tøft år for damesport

Til tross for sterk inntektsvekst har imidlertid driftsresultat tatt en skikkelig smell i året som gikk. Fra et overskudd på 80 millioner i 2016, gikk konsernet i 2017 med et underskudd på driften på to millioner kroner.

– Noen selskaper har relativt sett hatt et tøft år. Øke kostnader og marginpress i disse selskapene slår inn i det konsoliderte regnskapet, sier Voss.

Han trekker frem Mylna Gruppen som et av datterselskapene som har slitt med marginpress i 2017. Mylna driver med import og slag av sportsutstyr, blant annet gjennom nettbutikken X-life som særlig retter seg mot kvinner.

– For nettbutikken X-Life har det vært et tøft år. Selskapet har viser god vekst, men rammes av sterk konkurranse og fallende marginer, sier Voss.

Taxfree for 5 milliarder

Terje Stykket eier gjennom selskapet Norse-Trade as 26 prosent av taxfree-giganten Travel Retail Norway (TRN) som driver butikker på flere norske flyplasser. Norges suverent største taxfree-aktør økte i fjor inntektene med 240 millioner kroner og solgte alkohol, tobakk og kosmetikk for hele 5,3 milliarder kroner.

DN har tidligere skrevet at i løpet av de ti siste årene har TRN-eierne tatt ut 1,9 milliarder i utbytte fra selskapet som kontrollerer taxfree-salget på de fem storflyplassene Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger.

De øvrige eierne i TRN er taxfree-giganten Heinemann med 50 prosent og dagligvarekonsernet Norgesgruppen med 24 prosent. De siste årene har det blitt diskutert om Vinmonopolet bør overta Alkoholsalget på flyplassene.

– Det er en politisk diskusjon rundt taxfreehandel med alkohol, og det er ikke så lett å vite hvor den politiske vinden dreier. Vi må være forberedt på at dette kan komme, men det er viktig å huske på at alkohol kun utgjør rundt én tredjedel av taxfree-salget, sier Voss.

Selv er Voss Høyre-politiker og sitter i kommunestyret på Notodden.

Satset på maskinutleie

2017 endte med et resultat før skatt på drøyt 74 millioner kroner for Stykket Holding. Dette er mer enn en halvering i forhold til et resultat før skatt på nær 160 millioner kroner i 2016.

På tampen av 2016 ble det kjent at Terje Stykket går sammen med entreprenørgründer Rune Isachsen om å kjøpe tre utstyrsleverandører til bygg og anleggsbransjen.

– Dette har gått veldig bra og de tre selskapene er nå samlet i selskapet Utleiesenteret, sier Voss.

Selskapet driver i hovedsak med utleie av utstyr og maskiner til bygg- og anleggsbransjen. I fjor omsatte den samlede virksomheten for 313 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på rundt 62 millioner.

Per Christian Voss påpeker at resultatsvekkelsen i forhold til 2016 også skyldes at Stykket Holding i 2016 bokførte en engangsgevinst på 51 millioner kroner knyttet til et eiendomsslag i Mjøndalen.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.