Det er ikke hverdagskost at norske it-oppstartsselskaper får inn 100 millioner friske kroner. Men for Fusetools er det nå viktig å kunne gi ordentlig gass, mener Tellef Thorleifsson, partner i investeringsselskapet Northzone.

– De har et tidsvindu og må gripe det, ellers får de kanskje ikke vist hva de er gode for, sier han.

Både Northzone og Alliance Venture har vært med selskapet som investorer i noen år. Begge regnes blant Norges fremste på teknologiinvsteringer.

– Noe av det som trigget oss var teamet. Kjerneteamet kommer fra en annen startupsuksess, Falanx i Trondheim. Grafikkprosessorene de har utviklet sitter nå i mer enn ti milliarder enheter, sier partner i Alliance Venture, Johan Gjesdahl.

Korte inn tiden

Falanx designet grafikkprosessorer for mobiltelefoner, og ble solgt til giganten ARM for ti år siden. Anders Lassen (32) begynte å jobbe i selskapet som 18-åring, og også hans medgründer Morten Daniel Fornes og flere andre i selskapet har fartstid fra Falanx. De siste fem årene har de jobbet målrettet med å løse et gigantisk problem for app-utviklere, nemlig at det tar for lang tid, koster for mye og krever kompetanse mange ikke har.

– Spør du en utvikler i dag hvor lang tid det tar å lage en app, sier de gjerne to måneder eller mer. Vi vil at de skal kunne lage noe man kan teste på brukere på to dager, sier Lassen.

Fusetools lager utviklerverkøy som skal gjøre det enkelt å designe brukeropplevelsen i appen. På sikt skal man kunne jobbe mer og mer rent grafisk – omtrent som i PowerPoint, så gjør systemet mye av den tunge kodejobben. 

Lassen mener mulighet for raske prøveversjoner vil gi bedre apper, fordi man tidlig kan korrigere ideer som viser seg ikke å fungere. Systemet gjør det dessuten mulig å lage appen én gang, og få den direkte oversatt til både Android og Apples Ios.

– Vi liker å si du sparer 80–90 prosent av arbeidsmengden i forhold til parallell utvikling på Android og Ios, sier Lassen.

Milliardverdier i potten

Både Northzone og Alliance Venture viser til danske Unity på spørsmål om hvor stort dette markedet kan bli. Unity lager et utviklerverktøy for grafikk som brukes i svært mange spill. Sommeren 2016 hentet de inn 181 millioner dollar i en emisjon som verdsatte dem til 1,5 milliarder dollar, ifølge Techcrunch. 

Unity har brukt 11 år på å få en svært dominerende posisjon i dette markedet. Det vil uansett ta tid for Fusetools å vokse, og de har nok av konkurrenter.

– Dette er den hellige gral i it-industrien. Mange har prøvd og mange har feilet, sier Lassen, som mener deres fokus på brukergrensesnitt gir dem en fordel.

Han tror det blir mer enn én vinner i dette spillet, men at barrierene for å slå seg inn blant vinnerne øker raskt.

– Hvem det blir kommer nok til å avgjøres de neste to til tre årene. Jeg vil si barrieren allerede er for høy til at det kan komme noen nye fra ingensteds. Det er dyrt og komplisert å lage dette, sier han.

Raske penger

Fusetools vil ikke gå ut med navnene på dem som har investert, utover Alliance Venture og Northzone, men det er snakk om et bredt utvalg på 33 investorer, hovedsakelig norske. Og prosessen var over på en måned.

– Vi fikk avtaler med noen store amerikanske selskaper i slutten av 2016. Det beviste at dette ikke bare er en teknisk kuriositet, men har stor verdi, og dermed klarte vi å hente pengene raskt, sier Lassen.

Lassen forteller at en stor pengesekk i seg selv er viktig i dette spillet, både for kunder og utviklere som vil satse på dem.

– At vi har hentet mye penger gjør dem tryggere på at vi kommer til å være her i mage år, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.