Seriegründer Are Traasdahl har hatt et særdeles begivenhetsrikt år. Det begynte med at han solgte selskapet sitt, Tapad, til Telenor for tre milliarder kroner. Dette var gründerens andre storsalg av et selskap han har bygd opp, og denne gangen satt han på halvparten av aksjene – og fikk betalt halvannen milliard kroner. Han har også rukket å bli kåret til årets gründer i Global Startup Awards.
Traasdahl deltar i DNs serie med gründere og investorer, og er spesielt opptatt av smart kapital for at Norge skal kunne møte fremtiden. Traasdahl er orkdaling, men har reist til USA og New York for å skape sine bedrifter. Der har han blant annet erfart kraften man kan få av tilgang til deres kapitalmiljøer.
– Nå i 2016 er fem av de fem største bedriftene i verden teknologibedrifter. De ble alle startet av venturekapital, sier Traasdahl.
Han har bygd opp et eget nettverk innen New Yorks venturekapitalmiljø, og deler det gjerne med norske gründere. Fem norske oppstartsbedrifter sitter allerede i Tapads lokaler, og skal få veiledning og kobles mot kunder og investorer. Neste år er planen å gi plass til fem nye. Men Traasdahl mener norske myndigheter bør bidra til å bygge opp et sterkt kapitalmiljø i Norge.
– Selskaper som opprinnelig ble finansiert av venturekapitalfond, utgjør 63 prosent av den totale amerikanske børsverdien. I sum har de skapt fire av ti arbeidsplasser i USA. Venturekapital finnes nesten ikke i Norge og derfor mangler vi et betydelig verktøy for nyskapning. Det bør være et samarbeid mellom private investorer, bedrifter og staten.
Traasdahls svar
– Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?
– Kolonial.no. Mest fordi det er et blikk inn i fremtiden. I dag selges omtrent ti prosent av varer gjennom digitale kanaler og 90 prosent i fysiske butikker. Om ti år er det motsatt. Kun ti prosent av varer vil bli solgt i butikker.
– Hvis du skulle investere 100 millioner kroner, hvordan ville du fordelt dem mellomkunstig intelligens, big data, droner, robotisering og delingsøkonomi?
– 50 millioner i kunstig intelligens og 50 millioner i delingsøkonomi.
Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg, og hvorfor?
– Ingen av dem skremmer. De gir alle store muligheter for fantastisk verdiskaping.
– Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene?
– Generelt dårlig. Intern innovasjon må organiseres forskjellig og store norske bedrifter må muliggjøre innovasjon gjennom samarbeid med små oppstartsselskaper.
– Trekk frem én bransje som du tror er spesielt moden for spesielt store teknologiske endringer de neste fem årene.
– Bank og forsikring.
– Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for?
– Zoom møterom. Nå kan vi i Tapad enkelt samarbeide virtuelt over hele verden. Innen dette området kommer det til å skapes masse store selskaper fremover.
Les flere intervjuer med teknologiinvestorer her:
Petter Stordalen:-Den som ikke fornyer seg vil forvitre
Siri Beate Damsleth:-Ville puttet 95 av eggene i samme kurv
Tharald Nustad:-Meningsløst å grave ned pengene i Oljefondet
Jon von Tetzchner:-Jeg har en ny drone, jeg mistet kontrollen over den forrige
Dette er årets produkter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.