– Jeg har i hvert fall ikke tenkt å bruke det til eget forbruk, sier Tom-Arne Solhaug fra Vollen i Asker.

Solhaug startet Krabat as våren 2006, sammen med seriegründer Fredrik Brodtkorb, etter at sønnen ble født med cerebral parese.

– Da Kasper ble født, var tilbudet altfor dårlig for barn. Hjelpeproduktene var store, tunge og dårlig tilpasset.

– Jeg hadde ingen ekspertise innenfor hjelpeprodukter, men jeg bestemte meg for å gå inn i markedet etter at jeg oppdaget mangelen, sier Solhaug.

Solhaug har selv jobbet i Aker Solutions de siste fem årene, men har også vært aktiv som styreleder i selskapet siden starten.

Stolt av å være annerledes

Krabat startet å lage krabbe-støtteproduktet Pilot. Nå produserer selskapet også spesialrullestoler, stoler, svømmehjelpemidler og sykler – alt for barn og ungdom. Med mottoet «stolt av å være annerledes» forteller Solhaug at mye av poenget med produktene er å spesialtilpasse dem for hver kunde.

– Vi lager for eksempel sykler med flammestriper på, eller en knæsj rosa rullestol om noen ønsker det. Det er det ikke mange andre som gjør i denne bransjen, sier Solhaug mens han viser frem en ferdigmontert spesialsykkel med flammer.

Salsetet er blitt en gjenganger i Krabats produkter. Dette er rullestolen «Sheriff» med et utradisjonelt sal-formet sete som gir bedre stabilitet. 
Salsetet er blitt en gjenganger i Krabats produkter. Dette er rullestolen «Sheriff» med et utradisjonelt sal-formet sete som gir bedre stabilitet.  (Foto: Fartein Rudjord)

Selskapet gjør all produktutvikling selv og setter sammen delene fra de rundt 20 underleverandørene, i verkstedet på Hvalstad i Asker. Krabat har vunnet flere designpriser og har satset hardt på et industrielt og funksjonelt design.

Suksesshistorie

Krabat har vært en suksesshistorie og hatt en kraftig omsetningsvekst siden starten.

I 2016 omsatte Krabat for nesten 30 millioner kroner, det høyeste siden oppstarten, og selskapet har hatt en kontinuerlig vekst. Resultatet før skatt fra 2016-regnskapet var på rekordhøye 5,1 millioner kroner.

– Driften har vært bra, og det fortsetter å gå godt utover 2017. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke skal fortsette. Vi har de siste årene solgt godt, og vi har planer om betydelig produktutvikling de neste årene også, sier Solhaug. 

Selskapet har også virksomhet i Sverige, Tyskland og USA.

– Vi har ikke egentlig fått noe særlig fart i USA ennå, men i Sverige har det gått bra. Vi er også inne i Tyskland, som har gått forholdsvis godt, sier Solhaug.

Likevel er Solhaug klar på at det har vært krevende å være en liten aktør når man skal etablere seg i nye markeder.

Overtatt av svensker

Addlife eier per dags dato 34 bedrifter i Norden innenfor forskning, diagnostikk, hjelpemidler for syke og funksjonshemmede, såkalt life science.

– Vi tror Addlife er en god eier for oss. Vi ønsker som sagt å ekspandere til nye markeder og fortsette med den gode utviklingen vi har hatt. Det blir lettere når vi får tilgang på ressursene og hjelpen fra Addlife, forteller Solhaug.

Solhaug eide en fjerdedel av aksjene, og medgründer Fredrik Brodtkorb en femtedel. De resterende aksjene tilhørte hovedsakelig to investorer som var med fra starten. Øvrige ansatte i selskapet eide mindre andeler.

Solhaug sier at han nå er ferdig i selskapet, men Brodtkorb vil fortsette som daglig leder og får med seg videre alle de 13 ansatte.

Administrerende direktør Kristina Willgård i Addlife er fornøyd med kjøpet.

– Krabat er et fantastisk fint selskap som forbedrer barn og unges liv, sier Willgård.

Willgård forteller videre at Addlifes plan er å la Krabat operere selvstendig.

– Ledelsen kommer til å fortsette med sine ekspansjonsplaner, og så kommer vi med de nettverkene og ressursene vi sitter på, sier Willgård.

Willgård forteller at de ikke vil gå ut med salgssummen, men forteller at en normal investering for Addlife ligger på rundt syv ganger resultatet.

Dersom dette gjelder for Krabat, var salgsprisen 35–40 millioner kroner, men DN har ikke fått bekreftet summen.(Vilkår)

Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: