Juni i fjor fikk Konkurransetilsynet i oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet å kartlegge dagligvarekjedenes innkjøpspriser, skriver departementet selv i en pressemelding.

Onsdag ble resultatene offentliggjort.

I meldingen heter det at undersøkelsene viser «stor variasjon mellom leverandørene».

I rapporten har tilsynet sett på Tine, Orkla, Nortura, Ringnes, Coca-Cola, Mondelez, Mills, Skansa (Synnøve Finden og Sørlandschips), Nestlé, Mars på leverandørsiden, og dagligvaregruppene Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen.

Samlet sett utgjør dette 32 prosent av kjedenes totale innkjøp.

– Konkurransetilsynet har gjort en grundig jobb. Uavhengig av hvordan forskjellene i innkjøpspriser beregnes, viser kartleggingen at Norgesgruppen får bedre betingelser enn de andre kjedene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Videre viser departementet til at det er blitt satt av 6,5 millioner ekstra for å styrke Konkurransetilsynets arbeid i 2019, og at dette er økt til 8,5 millioner neste år.

– Vet ikke om det er ulovlig

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, sier at de er glade for at Røe Isaksen har hatt økt oppmerksomhet mot prisdiskriminering.

Hun understreker at selv om man ikke vet om prisdiskrimineringen er ulovlig ennå, så er det godt å få på plass en gjennomgåelse.

– Det ser ut til at tilfellet er nettopp det vi fryktet – opptil 15 prosent prisforskjell fra leverandør til leverandør. Dette mener vi viser at det har vært grunn til å være bekymret, sier Kaltenborn.

Hun viser til at dersom ulovlig prisdiskriminering skjer, så vil det gå ut over både forbruker og utenlandske aktører som forsøker å etablere seg i Norge.

– Dersom det blir vanskeligere fordi markedet er nesten forseglet, så er det klart at det er utålelig for både forbruker og næringslivet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.