USAs president Donald Trump har satt seg som mål å gjøre «America great again», og «put America first». 

Mandag satte han makt bak ordene.  Trump signerte mandag ettermiddag norsk tid ordren som skal trekke USA ut av forhandlingene om frihandelsavtalene med Asia/stillehavsområdet, the Trans-Pacific Partnership (TPP).

– Vi har diskutert dette lenge. Det vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus mandag.

TPP er en handelsavtale mellom USA og 11 andre land i Asia, Oseania og Nord- og Sør-Amerika. Den omfatter land som utgjør omtrent 40 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (bnp).

Åpner for Kina

Dette kan det gi spill mot åpent mål for Kina, ifølge Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

– Ballen spilles helt klart over på Kinas banehalvdel hvis USA skroter eller svekker TPP, sier Melchior, ekspert på internasjonal handel og seniorforsker ved Nupi.

USA har dominert Latin-Amerika både politisk og økonomisk siden spanjolene og portugiserne ble kippet ut for to hundre år siden. Men de siste årene har Kina vært på voldsom fremmarsj i regionen, en utvikling som startet for fullt under Barack Obama som heller ville konsentrere seg om Asia.

Kinas handel med Latin-Amerika økte med 2400 prosent fra 2000 til 2013, ifølge tall innhentet av The Telegraph. Kina er særlig interessert i råvarer, og tre fjerdedeler av eksporten til Kina fra Latin-Amerika er jern, kobber, olje og soyabønner.

Men Kina har ekspansive planer i regionen, og president Xi Jinping dro på en omfattende rundreise i Latin-Amerika bare noen dager etter at Trump ble valgt i november.

De siste årene har Kina satset stadig mer på å bygge infrastruktur som veier, jernbane, kraftverk, flyplasser og havner, slik de også har gjort i Afrika. I Ecuador har kineserne bygd et enormt damanlegg som forsyner landet med en tredjedel av den totale elektriske kraften, i bytte mot olje.

Kina er ikke med i TPP. Melchior mener Kina har svært mye å vinne på at TPP skrotes, spesielt hvis USA samtidig havner i handelskonflikter med land i regionen.

– Hvis USA havner i handelskonflikter, som i Latin-Amerika, vil det være positivt for Kina, sier Melchior.

Vil skjerme amerikansk industri

Under valgkampen kom det tydelig frem at Trump er en motstander av frihandelsavtaler, og de planlagte frihandelsavtalene med Asia/stillehavsområdet (TTP) er en av dem han snakket om å fjerne. 

21. november sa Trump at han på sin første dag som president vil begynne prosessen med å skrote TTP-avtalen

– Beskyttelse vil skape stor velstand og vekst. Vi kommer til å følge to enkle regler: Kjøp amerikansk og ansett amerikanere, sa Trump under innsettelsestalen sin sist fredag.

Handling, ikke bare ord 

Trump har hevdet at frihandelsavtaler, blant dem TTP, skader den amerikanske arbeideren og amerikansk næringsliv. 

Han har også gjennom hele valgkampen forklart manglende lønnsvekst i USA med frihandelsavtaler mellom USA og andre land. 

Det er også knyttet spenning til hvordan Trump vil forholde seg til frihandelsavtalen mellom Europa og USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). 

Tenketank mener avtalen er gunstigst for USA

Ifølge en rapport fra den anerkjente amerikanske tenketanken Peterson Institute of International Economics (PIIE) vil TPP-avtalen, dersom avtalen skulle tre i kraft, bidra til at årlig eksport ville øke med over ni prosent og lønnsveksten i USA øke med 131 milliarder dollar, tilsvarende 0,5 prosent av landets bnp innen 2030. I den samme rapporten anslår PIIE også at USA ville dratt mest nytte av avtalen, men at avtalen ville generert «betydelige» fordeler for land som Japan, Malaysia og Vietnam og «solide» fordeler for de øvrige medlemslandene.

Vi anbefaler også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kompromissløs hurtigmat
Noen ganger må det gå fort. Denne vegetarmiddagen ofrer ikke smaken på tempoets alter.
00:42
Publisert: