Verdens ullpriser har over doblet seg på ti år. Bare i fjor steg prisene med 30 prosent, og prisøkningen fortsetter på nyåret.

På den australske ullbørsen Awex ble det torsdag solgt 17.800 baller med ull for 36 millioner australske dollar.

Ifølge den ideelle ullorganisasjonen Australian Wool Innovation (AWI) skal prisene videre oppover.

Prisøkning på ulltøy

– Vi merker at prisene går oppover. Kostnadene våre øker jo samtidig. Det medfører prisøkning overfor kundene våre, sier fabrikksjef Trygve Kordt i den norske ulltøyprodusenten Janus.

Han forteller at selskapet bruker veldig lite norsk ull ettersom den ikke er særlig egnet til tøy. Det går mer i australsk, søramerikansk og afrikansk ull.

– Vi er bekymret over at prisene går oppover, det er vi jo. Så lenge råvareprisene går opp med hurtigheten den gjør nå, så slår det fortere ut enn vi klarer å få inntjeningen inn igjen. Vi er avhengig av at kundene kjøper produktene våre, sier han.

Strikkede fotballsko

Ifølge Bloomberg Markets står de store skoprodusentene bak mye av oppgangen i ullprisene de siste årene.

De strikkede skoene til gigantene Adidas, Nike og Puma er blitt stadig mer populære, både til fritid og til idrett, og har gitt en sterk etterspørsel etter lodne tekstiler.

Siden Adidas i februar 2014 lanserte sin første strikkede fotballsko, Samba Primeknit, har spotprisen på ull økt med 76 prosent på den australske ullbørsen.

– Det kan kun gå opp, det kan ikke gå ned, sier Stuart McCullough, sjef i AWI, til Bloomberg. AWI er eid av mer enn 24.000 australske ullprodusenter som til sammen står for omtrent 90 prosent av verdens ull til tekstiler.

Lønnsom cocktail

I løpet av de siste ti årene har ullprisene steget fra like under åtte australske dollar kiloen til 18,18 australske dollar per kilo onsdag denne uken. Det tilsvarer en økning fra 50 kroner til 114 kroner.

Samtidig har australsk ullproduksjon falt drastisk siden starten av 2000-tallet. Det, sammen med økt velferd i Kina og en sterk etterspørsel for naturlige fibre i sportsklær er en lønnsom cocktail for ull, mener AWI.

– Kina er den perfekte forbrukeren av australsk ull. De har alltid vært gode fabrikanter og de har nå også velstanden til å kjøpe ull til egen bruk. De vil ha finere ting og ull vil alltid være en del av en luksuriøs adferd, sier McCulllough til Bloomberg.

Kina er den desidert største forbrukeren av australsk ull og står for rundt 78 prosent av Australias eksport.(Vilkår)

Se trailer: «Menn skal ikke gråte»
Intenst kammerspill. En gruppe veteraner søker å komme over traumene etter krigen i Jugoslavia. Ikke alt går helt som planlagt.
02:33
Publisert: