Norway Shop, som omtaler seg selv som en av Oslos største souvenirbutikker, har de siste årene solgt bustete troll, korketrekkere med norske flagg, ostehøvler og diverse klær med norske motiv til de utenlandske turistene som tar turen til hovedstaden.

Nå er selskapet konkurs.

Butikken har de siste tre årene omsatt for over 114 millioner kroner.

I fjor endte selskapet med en omsetning på 44,6 millioner kroner opp fra 34 millioner året før. Der selskapet endte med et underskudd på minus 4,1 millioner kroner i 2018 forbedret selskapet resultatet i 2019, og endte med et underskudd på 1,7 millioner.

Så satte koronakrisen en brå stopper for selskapet.

Kjøpte selskapet i mars

Daglig leder Ragnvald Kyrre Wangen og styreleder Siver Wangen i Norway Shop henviser til selskapets talsperson og tidligere styreleder advokat Harald Ryen.

– SE Retail kjøpte opp selskapet i begynnelsen av mars. Da eierne overtok var Norway Shop en butikk som hadde slitt med økonomien en stund, og eierne ønsket å ta over for å gjøre den lønnsom, sier Ryen.

– Så kom covid-19, og ettersom kundegrunnlaget er hovedsakelig utenlandske turister så ble omsetningen nærmest borte i løpet av natten.

Norway Shops butikker er blitt hyppig besøkt av utenlandske turister som ønsker en bit av norsk kultur med seg i kofferten hjem. Kjeden har blant annet siktet seg inn mot kinesiske turister. Butikkene har hatt skilt på kinesisk, og har tatt imot både Ali Pay og Wechat Pay – kinesiske betalingsløsninger for mobil.

Kinesiske turister har vært en viktig kundegruppe for Norway Shop. Her fra butikken ved Rådhusplassen.
Kinesiske turister har vært en viktig kundegruppe for Norway Shop. Her fra butikken ved Rådhusplassen. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Denne sesongen har reiserestriksjoner som følge av koronaviruset ført til et stup i antallet utenlandske turister og souvenirkjøpere. Ifølge tall fra SSB overnattet 108.147 utenlandske turister i Oslo i februar, 45.570 i mars og 9353 i april.

Finnes ikke inntektsgrunnlag

Norway Shop forsøkte å holde butikkene åpne i en kort periode før konkursen, men de norske turistene viste ikke den samme interessen for troll med norske flagg eller røde capser med vikinghorn.

– Selskapet holdt stengt i en periode og har åpnet igjen, men fortsatt er omsetningen tilnærmet lik null. Vi har gjort alt vi kan for å snu inntektsgrunnlaget, men det har ikke vært noe inntektsgrunnlag, sier Ryen.

Bostyrer Trude Gran Johansen i DLA Piper hadde tirsdag morgen ikke rukket å kontakte partene i saken, men er klar på at konkursen sannsynligvis skyldes koronakrisen.

– Det er jo en klar covid-19-konsekvens, sier Johansen.

– Jeg vil tro det er en vanskelig bransje for tiden, og det kan bli ganske vanskelig å legge til rette for videre drift. Hittil er det ingen som har kontaktet oss, men det er fortsatt veldig tidlig, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er en av få butikker som har våget å åpne. - Vi har holdt stengt siden midten av mars.
01:24
Publisert: