Den tyske søndagsavisen Bild am Sonntag står bak reportasjen som avslørte Reimann-familiens tilknytning til naziregimet.

Reimann-familien er av Tysklands rikeste, med en formue på rundt 282 milliarder kroner. Familien eier flere store selskaper, blant annet doughnut-kjeden Krispy Kreme, brusprodusenten Dr. Pepper og hudpleiemerket Clearasil.

– De hørte hjemme i fengsel

Den tyske avisens artikkel dreide seg om Albert Reimann senior og Albert Reimann junior og selskapet de drev i Tyskland under naziregimet.

Tidligere USA-president Barack Obama på besøk hos doughnut-kjeden Krispy Kreme under valgkampen i 2012. Kjeden er eid av den tyske Reimann-familien, som nå donerer millioner til veldedighet etter at sterke bånd til naziregimet ble avdekket.
Tidligere USA-president Barack Obama på besøk hos doughnut-kjeden Krispy Kreme under valgkampen i 2012. Kjeden er eid av den tyske Reimann-familien, som nå donerer millioner til veldedighet etter at sterke bånd til naziregimet ble avdekket. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters)

Ifølge Deutsche Welle kom det frem at Reimann senior og junior hadde brukt russiske sivile og franske krigsfanger til tvangsarbeid på egne fabrikker og i egne hjem.

Det ble også avdekket at de to Reimann-mennene var antisemitter, støttet Adolf Hitler og donerte til hans paramilitære organisasjon SS så tidlig som i 1931.

Reimann-familiens talsperson Peter Harf.
Reimann-familiens talsperson Peter Harf. (Foto: Soeren Stache/AP)

Familiens talsmann Peter Harf har bekreftet at det som er avdekket stemmer.

– Reimann senior og Reimann junior var skyldige. De to forretningsmennene har gått bort, men de hørte egentlig hjemme i fengsel, sa Harf til Bild am Sonntag.

Donerer millioner

Familien trodde alle bånd til naziregimet var avdekket etter en gjennomgåelse sent på 70-tallet, ifølge Deutsche Welle.

Likevel fattet yngre familiemedlemmer mistanke om at båndene var sterkere enn antatt, etter at de hadde kommet over gamle familiedokumenter for tre år siden. De fikk da hjelp en historiker ved Universitetet i München til å gå gjennom familiehistorien mer nøyaktig.

Reimann-familien eier flere store selskaper, blant annet doughnut-kjeden Krispy Kreme, brusprodusenten Dr. Pepper og hudpleiemerket Clearasil.
Reimann-familien eier flere store selskaper, blant annet doughnut-kjeden Krispy Kreme, brusprodusenten Dr. Pepper og hudpleiemerket Clearasil. (Foto: Chuck Burton/AP/NTB scanpix og Ramin Talaie/Bloomberg)

De innledende resultatene ble presentert for familien nylig, og skal ha sjokkert dem.

– Vi ble skamfulle og hvite som laken. Det er ingenting å dekke over. Disse forbrytelsene er motbydelige, uttalte Harf til Bild am Sonntag.

Familien har bestemt seg for å donere 92 millioner kroner til veldedighet på bakgrunn av funnene. Hvilket formål pengene skal gå til, er ennå ikke bestemt.

Rapporten Reimann-familien har bestilt fra Universitetet i München vil offentliggjøres når den er helt klar, ifølge Harf.

Må man være utadvendt for å bli en god sjef? Hør podkast:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.