Jens Ulltveit-Moes Umoe Restaurants firedoblet underskuddet i fjor. Blant de norske kjedene i konsernet var det Peppes Pizza og TGI Friday's som tynget 2017-resultatet mest. Toppsjef Sverre Helno trøster seg med at omsetningsfallet på nær ti prosent i Peppes Pizza skyldes endringer i kjedens portefølje.
– Vi la ned fire Peppes-restauranter i fjor og har flyttet noen over i et joint venture med HMSHost, deriblant Norges største Peppes på Oslo lufthavn, sier Helno.
HMSHost er en del av Autogrill-gruppen, som er verdens største leverandør av restauranttjenester for reisende.
I tillegg satser Peppes nå i økende grad på å åpne restauranter drevet av franchisetagere, fremfor egeneide enheter.
– Tar man med franchise-restaurantene, hadde Peppes en organisk salgsvekst i fjor og omsatte for nær 900 millioner kroner, sier Helno.
«2017 ble året hvor den negative salgstrenden ble brutt og hvor Peppes igjen vokser», skriver styret i sin årsberetning.
Tjente på priskutt
Økt konkurranse fra blant annet den amerikanske pizzagiganten Domino's og den norske utfordreren Pizzabakeren tvang i 2016 Peppes til å kutte prisene.
– Prisreduksjonen ga oss et høyere volum, men marginene ble mindre, og i 2016 førte det også til et fall i omsetningen, sier Sverre Helno.
– Dette måtte vi gjøre, og det var en riktig beslutning. Når man gjør et slikt skifte, så koster det en del penger, men etter en stund får man tilstrekkelig vekst i volum til at det kompenserer for lavere priser, sier Helno.
Og det er nettopp dette han nå mener er i ferd med å skje.
– Prisstrategien hadde positiv effekt i 2017, og i år har vi tosifret vekst på take-out og levering i Peppes, sier han.
50 nye gir tur til Chicago
For å kunne tilby lavere priser og stille sterkere i konkurransen med lettbente konkurrenter, satser Peppes nå først og fremst på å etablere pizzabakerier for henting og levering, fremfor tradisjonelle restauranter.
– I løpet av 2018 venter vi å åpne mellom fem og seks nye enheter. En av disse er vår egen, mens resten åpnes av franchisetagere, sier Helno.
– Har dere tallfestet et mål for veksten?
– Vi har et 50-årsjubileum i 2021, og innen da skal vi ha 50 nye restauranter. Klarer vi det, skal vi alle reise til Chicago for å feire dette, så denne målsetningen henger høyt i konsernet, sier Helno.
Peppes har i dag 74 restauranter i Norge. Dersom alle butikkledere og franchisetagere skal være med, kan det fort bli et par hundre pizzabakere som skal fraktes over Atlanteren.
Tynges av Dolly
De norske Peppes-restaurantene leverte i fjor et underskudd på over ti millioner kroner. I år, som i fjor, legger Peppes skylden på et mislykket ekteskap.
– Resultatet tynges av engangskostnader knyttet til det mislykkede oppkjøpet av Dolly Dimples, sier Helno.
Peppes Pizza inngikk i 2016 en avtale om å kjøpe konkurrenten Dolly Dimple's fra dagligvarekjempen Norgesgruppen. Men i september samme år satte Konkurransetilsynet foten ned og stoppet oppkjøpet. Prosessen påførte Peppes store kostnader knyttet til blant annet rådgivning og advokater.
Samlet fikk hele Umoe Restaurants-konsernet et driftsresultat på 1,4 millioner kroner i fjor.
– Jeg er fornøyd med at vi har lønnsom vekst i alle forretningsområder, bortsett fra i TGI Friday's. Jeg er misfornøyd med utviklingen i Fridays, og underskuddet her slår ut på totalen, sier Helno.
Sure oppstøt fra TGIF
I år som i fjor er det TGI Friday's som gjør det svakest av de norske restaurantene. 2017 endte med et underskudd på 34 millioner kroner.
– Det er for mange Friday's' som vi har drevet dårlig. Friday's er et krevende konsept med store restauranter og mange ansatte, og vi har ikke lykkes godt nok med å sikre god drift, sier Helno.
Hele Umoe Restaurants-konsernet leverte i fjor et resultat før skatt på minus 43 millioner kroner. Dette er nær fire ganger så stort som underskuddet fra året før.
– Samlet var de finansielle resultatene i 2017 ikke tilfredsstillende, skriver styreleder Espen Klitzing i årsberetningen.
Han legger særlig skylden på nettopp TGI Friday's som har vært gjennom en snuoperasjon som har vært «meget krevende og belastende for lønnsomheten».
Store tap i Sverige
De siste årene har Umoe Restaurants hatt en frisk vekst i våre naboland, og spesielt i Sverige. Konsernets ferske årsrapport viser at store deler av den svenske virksomheten fortsatt sliter med lav lønnsomhet:
- De svenske Burger King-restaurantene tapte 17,6 millioner i fjor.
- De svenske Starbucks-kafeene tapte 16,2 millioner kroner.
- De svenske TGI Friday's-restaurantene tapte 4,6 millioner kroner.
Sverre Helno forklarer at resultatene i Sverige fortsatt er preget av sterk vekst og etableringskostnader knyttet til dette.
Lønnsom vekst i Starbucks
DN har de siste ukene skrevet om den tiltagende konkurransen i kampen om norske kaffedrikkere. Mens Kaffebrenneriet skummer fløten, har Norð brent seg stygt. Espresso House vokser ufortrødent videre og er i dag landets største kaffekjede.
Umoe Restaurants-sjef Sverre Helno peker også ut kaffenæringen som et av de markedene der konsernet møter tøffest konkurranse.
– Kaffe er definitivt det området der jeg vurderer det samlede etableringsnivået som det høyeste, sier Helno.
Umoes egen kaffekjede, Starbucks, åpnet i fjor seks nye kafeer i Norge og to i Sverige. Til tross for nye etableringer og høy konkurranse leverte de norske Starbucks-kafeene et driftsresultat på drøyt fem millioner kroner. Omsetningen for de norske Starbucks-kafeene økte med 9,5 prosent til 151 millioner kroner. (Vilkår)