Meglersjef Knut Brundtland er på vei til sjøparadiset Hvaler for å feriere med tennis og bading. Sjefen i ABG Sundal Collier har nettopp presentert meglerhusets resultater for andre kvartal i lokalene på Vika i Oslo.

Han leverte en million mer i resultat før skatt i år enn i fjor – totalt 70 millioner kroner. I kvartalsrapporten mener han man må være oppmerksom på risikoene av den potensielle handelskrigen mellom USA og Kina.

– Den vil påvirke vekst og kan føre til alvorlig volatilitet i markedet, sier han.

«Dette er et spill»

Meglersjefen liker å trekke de lange linjene:

– Etter krigen har vi hatt en internasjonal situasjon hvor retningen har vært globalisering, liberalisering og nedbygging av handelshindringer. Det har vært en lang trend, og så opplever vi nå en klar endring i holdningen fra verdens største økonomi og supermakt, som nå går mot en mer bilateral holdning til verden, sier han til DN.

Ser man tilbake var det mye mer konfliktskapende og hemmende for økonomisk vekst, ifølge Brundtland.

– Markedet har foreløpig ikke lagt til grunn at det er i den retning vi beveger oss, sier Brundtland, som også har registrert at børsene ikke reagerer særlig på handelskonflikten mellom USA og Kina.

– Dette er et spill og en måte å få rettet opp i balanser og urimeligheter som amerikanere har følt på lenge, sier han.

Regner med at Trump er enig

Forrige uke kunngjorde USAs president Donald Trump at han har startet en prosess for å innføre nye tilleggstoller på import av kinesiske varer verd 200 milliarder dollar. Kina har igjen sagt de vil svare, mens Trump har vært veldig konsekvent på at han ikke aksepterer at Kina går til motangrep.

Trump har de siste dagene høstet mye kritikk fra flere amerikanske politikere for sin handelsretorikk.

– Jeg tror at det kommer tilbake igjen til det normale, men jeg kan ikke utelukke det motsatte, sier Brundtland.

– Det rasjonelle pengemarkedet regner med at rasjonelle personer tar rasjonelle beslutninger. Tar man feil i dette, blir det mange uoversiktlige konsekvenser, sier han.

Han mener mange bedrifter vil legge beslutninger på is og at investeringsklimaet blir lavere, som igjen vil påvirke markedet. I tillegg vil betydelige tollsatser slå inn i konsumprisene i de landene der importen skjer, som vil føre til press på inflasjonen og også rentene.

– Hva skjer når rentene kommer opp? Det er alt annet like ikke positivt for finansmarkedene, sier ABG-sjefen.

– Hvis du hadde fått ta en kaffe med Trump, hva ville du ha fortalt ham?

– Ikke overdriv dette spillet så langt at det går ut av kontroll. Sørg for at du «close the deal» når den er akseptabel, ikke press den for langt. Det regner jeg med at han vil være enig i.

Har tro på olje

ABG Sundal Collier driver med rådgivning og finansiell tilrettelegging for selskaper og investorer, og har dermed så godt som ingen egen risiko i aksjemarkedet. Meglerhuset har noen investeringer i markedet, men en handelskrig vil være av minimal betydning, ifølge Brundtland.

Meglersjefen mener det fortsatt er mer igjen å hente på Oslo Børs i tiden fremover, men at man kommer til å se avkastning vil skifte fra sektor til sektor raskere enn den har gjort før.

Fremover er han positiv til oljesektoren, oljeservice og shipping.(Vilkår)

– Det er ekstremt irriterende, det er skikkelig vondt!
Brukeranmeldelser kan ha alt å si for hvor vi velger å legge ferien eller hvilken tilbyder vi går for. Men en håndfull dårlige anmeldelser kan være drepen for lokale turistoperatører.
02:20
Publisert: