– Forholdet mellom handel og teknologi må forbedres. WTO ble etablert for den analoge verden, sier Arancha Gonzales.

Spanjolen er direktør i International Trade Center (ITC), som skal hjelpe små og mellomstore land til å ta del i verdenshandelen. Organisasjonen er eid av FN og Verdens handelsorganisasjonen (WTO), to organer som ikke har hatt USAs president største tillit det siste året.

Det er nemlig de store landene sin har skapt hodebry for Gonzales, FN og WTO i det siste. I sommer og høst har USA og Kina vært hovedaktører i den såkalte handelskrigen, der landene har ilagt hverandre straffetoll på en rekke varer og produkter. Konflikten har også involvert EU.

– Handelskrigen kan ikke pågå mye lenger. Utviklingen har skadet markedene, der investeringer er blitt lagt på hyllen fremfor å bli iverksatt i et uoversiktlig landskap, sier direktøren, som var i Oslo i forbindelse med Norwegian-African Business Associations (NABA) toppmøte forrige uke.

«Usikkert hva USA er ute etter»

Hun sier seg enig med den amerikanske presidenten når han tar til orde for en mer rettferdig velferdsfordeling, men mener internasjonalt samarbeid er et bedre redskap å bruke enn hva som synes å være oppfatningen i USA.

I et intervju med Bloomberg i sommer, truet Trump med å trekke USA ut av organisasjonen, blant annet på grunn av måten de håndterer handelskonflikter på. Han mener også det er urettferdig at Kina blir behandlet som et utviklingsland.

– Når vi markerer 100 år siden første verdenskrig er det en god anledning til å huske på hva historien har lært oss, nemlig å dyrke samarbeidet. Jeg håper handelskrigen peker i retning av å reformere WTO fremfor å gjøre slutt på hele systemet, sier Gonzales.

– Hvilke reformer bør WTO gjennomgå?

– Det er usikkert hva USA er ute etter, men de er åpenbart misfornøyd med dagens situasjon. I tillegg til et regelverk som er mer tilpasset det teknologiske skiftet, blant annet innenfor datasikkerhet, må det etableres en bedre møteplass for aktører til å diskutere uenigheter, der de kan sette seg ned med fakta og tallmateriale. Nå blir dette oftere håndtert av den enkelte aktør, utenfor systemet. Det er et sikkerhetsnett som skal oppfordre til god oppførsel og straffe dårlig oppførsel. Det sikkerhetsnettet fungerer ikke, svarer hun.

– Kan handelskrigen vinnes i mellomtiden?

– Nei, det er en stor misforståelse at noen kan vinne på dette. Er det noe vi har skjønt hittil, så er det at «jeg kommer til å slå deg tilbake hvis du slår meg først». Vi har akkurat begynt å se positive utsikter etter krisen fra 2008. Vi trenger ikke en ny turbulens som setter oss tilbake, sier Gonzales.

USA har plukket opp Kina-tråden

Det er fortsatt uvisst om Kina og USA løser stridighetene på egen hånd, men tirsdag ettermiddag kveld bekreftet Karry Kudlow, Det hvite hus' økonomiske rådgiver, at handelsminister Steven Mnuchin har gjenopptatt samtaler med sin kinesiske motpart.

– Vi har dialog på alle nivåer. Det er veldig positivt, sier Kudlow i et intervju med CNBC.

Han sier også at dialogen med EU og Japan er lovende.

President Donald Trump har tidligere sagt at han hadde en lang samtale med Kinas president Xi Jinping om nettopp handelssituasjonen i begynnelsen av november.

Partene møtes igjen under G20-møtet i Argentina 30. november.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–En sykt digg følelse. Når Andreas Køhn setter seg på sykkelen hjemme, har han et mål få «normale» mennesker ville brukt sykkel for å nå.
02:30
Publisert: