Handelskrigen mellom USA og Kina er offisielt i gang.

Fredag innførte USA toll på importvarer fra Kina til en verdi på 34 milliarder dollar. Kina slo tilbake med samme mynt med en tilsvarende toll på amerikanske importvarer.

Investorene i aksjemarkedet trekker på skulderene over konflikten. Det er bred oppgang på de asiatiske børsene mandag morgen med Kina-børsen opp 1,65 prosent.

Fra overvekt til nøytral

For en måned siden plasserte sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management mer av kundenes penger i aksjer.

– Hvis selskapene fortsetter å tjene penger og øke inntjeningen, hvorfor skal de da falle tilbake? Grunnen til at aksjemarkedet faller tilbake, er at man tror politisk uro kommer til å ødelegge direkte for selskapene eller skape en resesjon. Uten det er det ingen link mellom støy og aksjemarkedet, sa Rein da.

Nå er handelskrigen et faktum og Rein snur.

– Vi er nøytrale denne måneden etter å ha vært overvektet i aksjer i ti måneder. Det skyldes litt svakere data på makrotall fra Asia og Europa, men det er ingen tvil om at handelskrig er en av hovedgrunnene til at vi har gått ned til nøytral, sier Rein til DN nå.

Hvor stor andel av kundenes midler som er plassert i aksjer avhenger av hvilken investeringsstrategi man velger. Nordea Wealth Management har seks ulike strategier. Referansestrategien har normalt 50 prosent av pengene plassert i aksjer.

Forrige måned økte Rein denne til 55 prosent. Nå er den redusert tilbake til 50 prosent. Han har mandat til å øke eller redusere med inntil 15 prosent.

Tror handelskrigen varer

Rein har nå ingen tro på at handelskrigen kommer til å blåses av med det første.

– Dersom USA hadde avblåst hele handelskrigen nå, hva hadde de så oppnådd, spør han retorisk

– Jeg tviler på at det forsvinner med det første. Amerikansk økonomi tåler ganske mye toll om dagen selv om det gir høyere inflasjon, sier Rein.

Han tror heller ikke Kina kommer til å trekke seg. Han mener de asiatiske markedene de siste ukene har falt utelukkende på grunn av frykt. I tillegg har den kinesiske valutaen, Yuan, svingt en god del i det siste, og har falt betydelig mot dollar siden februar.

«People’s Bank of China har tidligere lovet å ikke bruke valutaen i handelskrigen, men om de holder dette løftet gjenstår å se», skriver Rein i en morgenrapport mandag.

Ligger an til gode resultater fra USA

Denne uken begynner selskapene å rapportere resultater for andre kvartal. I USA er det ventet at selskapenes inntjening vil øke over 20 prosent. Estimert omsetningsvekst er på 8,1 prosent.

«Vi er med andre ord på vei inn i en ny knallsterk rapporteringssesong i USA. Det er sektorene for energi, råvarer, it og finans som er ventet å rapportere de beste resultatene», skriver Rein.

Men i motsetning til forrige måned da Rein mente at markedet ikke ville påvirket av frykt for handelskrig om de leverte gode resultater, er han nå litt mer skeptisk.

– Vi kan risikere at man overser gode resultater som følge av handelskrig, sier han.

I USA legger storbankene JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo frem resultater denne uken. I Norge kommer blant andre DNB, Storebrand, Aker BP og Norwegian med tall. (Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Thermomix
Mathias Steinbru tester Thermomix
01:24
Publisert: