– Vi er ikke tilfreds med resultatet, men vi visste jo at det kom. Det var ingen overraskelse, akkurat, sier daglig leder Frederik Mygind i Rekom Norge.Den norske delen av Nordens største utelivskonsern, som eier og driver mer enn 200 barer, bodegaer og nattklubber i Danmark, Norge, Finland og Storbritannia, endte opp med et resultat før skatt på minus 53,6 millioner kroner, mot 7,6 millioner i pluss året før. Omsetningen ble nær halvert, fra 34,6 millioner i 2019 til 18,8 millioner i 2020.
Koronapandemien er naturligvis hovedårsaken til det store tapet.
– Da pandemien rammet det norske markedet reagerte ledelsen umiddelbart og stengte samtlige lokaler i mars og april 2020. Det ble fulgt opp av en rekke restriksjoner resten av året, hvor ingen lokaler kunne ha åpent som normalt, skriver ledelsen i årsberetningen.
Aksjonærene punget ut 200 millioner
For å sikre og styrke likviditeten fikk konsernet tilført om lag 200 millioner kroner fra aksjonærene i mars 2020. I tillegg ble det inngått avtale med konsernets bankforbindelse om sikring av kredittfasilitetene. Samtidig fikk ledelsen gjennomført en rekke kostnadsreduserende tiltak og søkte om støtte fra kompensasjonsordningene i Norge.
Norske bedrifter har fått nesten 13 milliarder kroner i koronakompensasjon, og de fleste bedriftene er innenfor overnatting og restaurant. Tall fra Brønnøysundregistrene og Skatteetaten viser at Rekom Norge også fikk støtte i fjor høst og i begynnelsen av dette året. Selskapet fikk 9,5 millioner i koronakompensasjon for november/desember 2020 og 7,6 millioner for januar/februar 2021.
I tillegg skrev E24 i fjor høst at Rekom Norge mottok nesten 14 millioner i kontantstøtte fra staten.
Dette var likevel ikke nok til å holde regnskapet i balanse.
Rekom Norge hadde som følge av 2020-resultatet en negativ egenkapital på 48,5 millioner kroner ved årsskiftet, og den negative egenkapitalen ble ytterligere svekket inn i 2021. Aksjonærene valgte derfor å styre selskapets finansielle stilling ved å omdanne 100 millioner danske kroner i konserngjeld via Rekom Group Norge AS til egenkapital i september 2021.
– Vi har gjort vårt beste for å minimere tapene og står nå sterkt økonomisk sett. Vi har bevist at konseptet vårt er bæredyktig, og nå ser vi frem til å vokse markant, sier Frederik Mygind.
For til tross for at pandemien førte til mange tøffe tak for Rekom Norge i lang tid, fortsetter ledelsen konsernets vekststrategi i Norge. Etter balansedagen er det kjøpt ytterligere fem selskaper som samlet omfatter 14 såkalte venues.
– 17. mai syv dager i uken
– Det er gode vekstmuligheter videre også, ikke minst i de større byene i Norge, som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Men vi leter samtidig etter interessante steder andre steder, sier Mygind, som nå kan glede seg over feststemningen etter gjenåpningen i høst.
– Den siste måneden har vært fantastisk. Nå er det 17. mai syv dager i uken, og det er så godt å se lokalene våre fylles opp av folk igjen.
Han tror ikke det blir lenge til de ildrøde tallene i regnskapet blir svarte igjen.
– Vi kan klare det allerede i 2021, men om vi ikke klarer det, blir det i alle fall tett på, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.