Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt uro i markedene over hele verden.

Likevel er det noen som tjener stort på at de to handelsstormaktene plager hverandre med stadig høyere toll på import.

Vietnams eksport til USA har økt nær 40 prosent de første fire månedene av 2019, sammenlignet med samme tidsperiode i fjor. Det har Financial Times regnet ut, ved å analysere data fra USAs internasjonale handelskommisjon (USITC).

Vietnam toppet med det listen over importører til USA som har vokst mest i år.

Samtidig har import fra Kina sunket med 13 prosent – det nest største fallet siden 2009.

Øker i flere sektorer

Vietnam produserer mye av de samme varene som Kina, og har derfor stått først i køen når kinesiske varer har fått høye tollsatser på seg.

Tekstilindustrien har fått en oppsving og flere investeringer etter at handelskrigen fikk store konsekvenser for Kina. Men også industrier som sjømat og elektronikk har fått et løft i Vietnam.

– Handelskrigen mellom Kina og USA kommer til å skape mange sjanser for oss til å utvide virksomheten, sa grunnlegger og daglig leder Le Van Quang i Vietnams største rekeprodusent Minh Phu Seafood til Financial Times.

USA importerer over dobbelt så mange mobiltelefoner nå som på samme tid for et år siden, mens mobiltelefonimport fra Kina sank med 27 prosent i samme periode. Import av Vietnamesiske datamaskiner har også økt med 79 prosent fra samme tid i fjor, mot en nedgang på 13 prosent for Kina.

Både amerikanske og europeiske kjeder, som byggevarekjeden Home Depot, varehuskjeden Target, og kleskjeden Zara, har økt importen fra Vietnam innen både vesker, klær, sko, stål og aluminium, ifølge avisen

Frykter handelskrigens ende

En bratt industriopptur i kjølvannet av handelskrigen kan likevel være risikabelt for landet.

– Det kan nok være mer en utfordring enn en fordel, sier Quach Kien Lan, direktør i den vietnamesiske tekstilprodusenten Greenyarn, til Financial Times.

Greenyard er blant aktørene som har sett en økning i bestillinger etter at Trump hevet tollen på tekstilvarer fra Kina. Direktøren påpeker at det nå blir investert mye i både fabrikker og aksjer, uten at man vet noe om hva som vil skje med handelskrigen.

– Handelskrigen kan være over innen dette året er omme, eller den kan fortsette. Hva vil skje når den ender? Vietnam og USA har ingen handelsavtale. Hva skjer med Vietnam da? Vi er litt redde for denne handelskrigen og hvor lenge den vil vare, sier Lan til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.