USAs president har flere ganger omtalt sin kinesiske kollega Xi Jinping for en «god venn». Nå settes både det personlige vennskapet og relasjonene mellom de to stormaktene på prøve på nytt. Fredag ble spekulasjonene om en ny toll offisielt godkjent av Donald Trumps regjering. Nå blir det innført en 25 prosent toll på kinesiske importvarer. Tollen har en verdi på om lag 50 milliarder dollar.

I en uttalelse blir tollen pålagt som svar på det den amerikanske regjeringen kaller «tyveri» av intellektuell og teknologisk kapasitet, skriver CNBC. Tollen skal blant annet ramme vare teknologivarer, men de endelige detaljene var ikke gjort rede for fredag ettermiddag.

Kina svarte innen kort tid at de vil svare på tollen med samme styrke, noe også det kinesiske utenriksdepartementet varslet tidligere på dagen.

– Hvis USA innfører ensidige proteksjonistiske tiltak og skader Kinas interesser, vil vi svare med en gang, sa talsmann Geng Shuang, ifølge NTB.

Den amerikanske presidenten har likevel ikke utelukket at flere tiltak vil følge.

«En skuffelse»

Trumps Kina-skepsis er ikke ny. I slutten av mai la Det hvite hus ut et innlegg der presidenten langer ut mot kinesisk handelspolitikk. Kritikken, som strekker seg over 18 punkter med tilhørende underkapitler, går blant annet på at Kinas tollsatser er tre ganger så høye som de amerikanske, samt at industrisatsinger som «Made in China 2025» skader selskaper over hele verden.

– Kina har kontinuerlig utnyttet den amerikanske økonomien med en politikk som undergraver rettferdig handel, sier Trump i uttalelsen.

I april innførte Kina toll på 234 amerikanske varer, mens amerikanerne svarte med å ilegge toll på 1300 kinesiske varer, ifølge NTB.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken sier at markedene ikke vil gå av hengslene, da den amerikanske tollen og kinesiske reaksjonene var varslet på forhånd. Likevel er han ikke imponert over oppførselen til verdens to største økonomier.

– Det er en skuffelse at USA og Kina ikke klarte å hindre dette gjennom samtaler. Trump har sagt at han kan trappe opp, og hvem vet hvor det vil ende. Jeg tror det blir en sommer med mye volatilitet i aksjemarkedene, sier Grangård.

Over 1000 produkter

Han tror urolighetene i den internasjonale handelen ikke når et krisenivå før tollsituasjonen vokser utover amerikanske bilaterale forhold. Blant annet er Grangård spent på hvordan EU vil ende opp med å reagere.

– Uansett sender dette signaler om at USA er i ferd med å gå sin egen vei. Lenge har det vært vedtatt en verdensorden der frihandel har vært en prioritet. Nå tar USA ytterligere skritt bort fra frihandelssystemet, og oppfører seg på en måte som har tvunget andre til å svare med samme mynt, sier seniorøkonomen.

Første bølgen med amerikansk toll vil settes på 818 produkter i løpet av første uken i juli, ifølge CNBC. Ytterligere 284 produkter vil følge på et senere tidspunkt.

Det er ikke første gang denne uken Kina og USA har vært uenige om handelspolitikken. I forbindelse med Donald Trumps historiske møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, foreslo kineserne å lette sanksjonene mot det nordkoreanske regimet. Til tross for en tilsynelatende god tone mellom Trump og Kim, sa førstnevnte at sanksjonene blir værende frem til han ikke anså den nordkoreanske atomtrusselen som alvorlig.

FN og andre ila ytterligere sanksjoner mot nordkoreanerne i august i fjor, med hensikt å kutte landets eksportinntekter med én milliard dollar årlig.(Vilkår)

Advokater på høye hæler
Et årlig arrangement i Chicago kalles "Walk a mile in her shoes".
01:11
Publisert: