Det desidert største bidraget til nedgangen i omsetningsvolumet i detaljhandelen i august, kom fra dagligvarebutikkene. Dagligvarebransjen hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august. Næringen står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen.

Etter at koronapandemien traff Norge i mars 2020, har dagligvarebransjen omsatt på et mye høyere nivå enn før pandemien, med en topp i juli 2020.

– Nedgangen for dagligvareforretningene nå, har antagelig sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, som gjør at flere spiser ute på restauranter og i kantiner. I tillegg er det blitt lettere å dra over grensen til Sverige for å handle, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Dette er tredje måned på rad detaljhandelen faller, og på forhånd hadde de fleste økonomene TDN Direkt hadde snakket med ventet en liten oppgang i august.

Salget av bensin og annet drivstoff var ned 4,7 prosent i august. SSB mener høye bensinpriser og en stadig større andel elbiler bidro til dette.

På den annen side økte salget av klær, en bransje lenge preget av pandemien, med stengte butikker, hjemmekontor og lite sosialt samvær.

Koronaløftet er over

Den månedlige varehandelsindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) måler nordmenns handlelyst. Shoppingen fikk et solid løft under koronaen, da folk handlet flittig, både på nett og byggevarer, blant annet fordi det var meget begrensede muligheter til å bruke penger på for eksempel reiser og restauranter.

Koronaen har bidratt til unormalt store svingninger fra måned til måned, litt avhengig av de til alltid gjeldende koronarestriksjonene. Det var for eksempel et markant fall på 3,1 prosent fra juni til juli. Salg av biler og andre motorkjøretøyer er ikke med i statistikken, som er sesongjustert.

– Endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien. I takt med at samfunnet nå åpnes helt opp forventer vi at deler av disse endringene reverseres, sier Skjeldås i SSB.

Tvungen sparing er over

«Er dette bekymringsfullt? Nei. Til tross for svakere utvikling i detaljomsetningen i det siste, er det viktig å understreke at det er full fres i samlet privat konsum. Tjenestekonsumet er nemlig på god vei oppover igjen. Samlet sett er privat forbruk den sterkeste vekstdriveren i norsk økonomi for øyeblikket. Bakteppet er den høye og «tvungne» sparingen under pandemien, som nå er på full fart nedover igjen; midlene settes altså i raskt omløp igjen. Det vil vi se enda mer av i tiden fremover, nå med full gjenåpning», skriver Handelsbanken i en kommentar tirsdag morgen.

– Selv om dette er en kraftig nedgang, er det ingen dramatikk i tallene. Vi ligger fremdeles langt over normalen på omsetning i handelen slik verden var før mars 2020, sier Linda Vist, direktør for handelsnæringen i NHO Service og Handel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.