Torsdag la SSB frem den ferske varehandelsindeksen. På forhånd var det ventet et fall på minus én prosent.

SBB melder torsdag at omsetningsvolumet i detaljhandelen steg med 0,5 prosent fra august til september.

Etter tre måneder på rad med nedgang gikk omsetningsvolumet i detaljhandelen igjen opp viser de sesongjusterte tallene.

– Under pandemien har nordmenn brukt mer penger på varekonsum, og mindre på tjenester. I tillegg har vi handlet mer i Norge. Dette har ført til store utslag i tallene, og til tross for nedgangen gjennom sommeren ligger omsetningsvolumet i detaljhandelen fremdeles langt over nivåene fra før pandemien, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Byggevarer og klær trakk opp

SBB skriver at en av de største bidragsyterne til oppgangen var økningen i salget av byggevarer.

– Denne bransjen har vært preget av høye priser på trelast de siste månedene, men fra august til september falt prisene på en del materialer som typisk brukes til vedlikehold og reparasjon av boliger, sier Skjeldås, og viser til en nedgang for denne varegruppen i konsumprisindeksen på 4,7 prosent.

Også klær bidro til oppgang i september. Klesbransjen var rammet under pandemien av blant annet stadige nedstenginger, men har fått et løft etter gjenåpningen og fortsetter dermed oppgangen fra august.

SBB melder at det også har vært en økning for butikkhandel med blomster.

Fortsett nedgang for dagligvarehandelen

I forrige varahandelsoppdatering fra juli til august falt omsetningen i detaljhandelen med 3,8 prosent. Det var omsetningsvolumet fra dagligvarebutikkene, som står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen, som bidro til den største nedgangen. Dagligvarebransjen hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august.

Fra august til september falt omsetningen i dagligvarehandelen ytterligere med 1,2 prosent. Samtidig var det også nedgang i salget av alkohol.

– Nedgangen for salget av dagligvarer og alkohol har antagelig sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, som gjør at flere både spiser og drikker ute på serveringssteder igjen. I tillegg er det lettere å dra over grensen til Sverige for å handle, som påvirker salget av dagligvarer og alkohol her i Norge, sier Skjeldås.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.