Fredag ble det lansert 300 flasker av Norges eneste musserende vin og en rekke andre sprudlende nyheter på Vinmonopolet. For er det en dag nordmenn virkelig vil markere med bobler i glasset, så er det nettopp på nasjonaldagen.

Ifølge pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet er nordmenn veldig svake for italienske viner, noe som betyr at Prosecco er den store vinneren 17. mai.

– Nordmenn elsker alt som er italiensk, også Prosecco, sier han.

Vinmonopolet selger cirka 1,4 millioner liter i løpet av en vanlig uke. Nordahl regner med at salget uken før 17. mai ender på et sted mellom 1,5 og 1,6 millioner liter.

– Salget i 17. mai-uken kan fort bli rundt to millioner liter, sier han. 

1 Hva drikker nordmenn på 17. mai?

– Mange drikker nok vann til maten, som vanlig. Men mange skåler også i drikkevarer de har kjøpt på Vinmonopolet. Rødvin er den mest populære vinkategorien blant nordmenn, også på 17. mai, men vi ser en kraftig vekst i salget av musserende viner i dagene før. Musserende vin er noe nordmenn sparer til de helt spesielle anledningene, enten det er Champagne, Cava eller Prosecco. Og Prosecco er den store salgsvinneren.

2 Ser dere noen endringer i trendene?

– Nordmenn er vanedyr, men vi ser at stadig flere skifter ut rødvinen med musserende vin eller andre lyse viner akkurat på 17. mai.

3 Hva drikker du selv på 17. mai?

– Det kommer til å gå mye i vann og eplejuice, siden jeg har små barn og skal på jobb dagen etter. Men det kan nok tenkes jeg unner meg noe godt i glasset utpå kvelden, selv om det holder med et glass eller to: Kanskje noe musserende, eller kanskje en tørr sider med lavt alkoholinnhold. Det sprudler også som bare det!

4 Er 16. mai den travleste dagen i året på Vinmonopolet?

– At 17. mai havner på en onsdag, kan ha en svakt bremsende effekt. Like fullt vil trolig 16. mai bli en av årets tre-fire største salgsdager, like fullt signifikant mindre enn de mest hektiske dagene før jul. I fjor nådde vi imidlertid all-time high fredag 13. mai, som var siste åpningsdag på Vinmonopolet før 17. mai, siden nasjonaldagen da sammenfalt med pinsen. Da solgte vi 1.240.000 vareliter. Det var den mest besøkte dagen på Vinmonopolet gjennom tidene.

5 Synes du nordmenn er kvalitetsbevisste, eller drikkes det mye dårlig vin her i landet?

– Nordmenn er kvalitetsbevisste, og blir bare mer og mer opptatt av kvalitet på den vinen de kjøper. Det selges stadig mindre av bestselgerne, og det ser jeg absolutt på som et kvalitetstegn. Nordmenn vet godt hva de vil ha, de er nysgjerrige på nye vindistrikter og vinland, og er åpne for å prøve nye ting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Banan i Roti
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på desserten Banan i Roti.
01:53
Publisert: