Stortinget debatterte tirsdag forslaget om at Vinmonopolet kan ha åpent til klokken 16 på lørdager, men voteringen er utsatt til onsdag.

Regjeringen foreslår at Vinmonopolets åpningstider skyves til klokken 10–16 på lørdager og dager før helligdager. Til nå har Vinmonopolet hatt mulighet til å ha åpent på lørdager fra klokken 8.30 til 15, men de fleste har åpent fra 10 til 15.

– Må ha kontroll

Debatten i Stortinget klargjorde at det er flertall for forslaget. SV er trolig det eneste partiet som vil stemme mot forslaget onsdag.

Høyres Sveinung Stensland sier at de gjør slike små forandringer i alkoholloven for å bevare institusjonens legitimitet.

– Alkohol er det farligste rusmiddelet i samfunnet, og det er viktig å ha en kontroll på alkoholomsetningen. Derfor gjør vi små justeringer for å sikre at Vinmonopolet har fortsatt legitimitet i befolkningen, sier Stensland, som er saksordfører, til NTB.

Forslaget om lovendring er i tråd med enigheten mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp i Granavolden-plattformen. Frp har tidligere gjort det klart at de vil støtte regjeringspartiene for å få flertall i saken.

Ut mot Høyre

Alkoholloven er moden for ytterligere modernisering og liberalisering, mener helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, som fyrer løs mot Stensland.

– Siden Høyre mener alkohol er samfunnets verste rusmiddel, så må jeg poengtere at alkohol er en lovlig vare som de fleste har et helt normalt og ufarlig forhold til. Jeg skulle ønske Høyre hadde mer tillit til den enkelte, sier hun.

– Å utvide åpningstidene én time er et bitte lite steg i retning av liberalisering, så Frp støtter det. Vi håper at vi kan få de andre partiene med på flere moderniseringer, sier Bruun-Gundersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.