For en knapp måned siden sa XXL-sjef Fredrik Steenbuch til DN at kjeden sjekket værmeldingen morgen, middag og kveld. Mot slutten av januar er det fortsatt snømangel mange steder i landet.

Kjedene gjør nå løpende vurderinger om når de skal kaste seg rundt og starte storsalg for å unngå store varelagre.

– Vi vurderer hele veien om, og også når, vi skal gjennomføre kampanjer. Vi ser på tidagersvarselet og følger tett med. Bransjen er jo også generelt kampanjedrevet, sier Gresvig-sjef Pål H. Rasmussen.

I januar og februar har mange sportsbutikker vanligvis høyere salg enn snittet resten av året.

– For oss i sportsbransjen som selger produkter for utendørsaktiviteter, merker vi det på tallene. Denne perioden er viktig, men vintersesongen starter allerede i oktober/november og varer til påske så alt skjer likevel ikke på denne tiden. Vi ser ikke helsvart på det så langt.

– Bør vi vente og se tilbudene an når vi skal kjøpe sportsvarer?

– Vintersesongen varer til påske, så nordmenn handler vintervarer både i februar og mars. Det viktigste er å handle riktig utstyr med god rettledning for den aktiviteten man ønsker å utøve. Det er da man blir mest fornøyd.

Også i Sport 1-kjeden følges værsituasjonen tett.

– I fjor hadde vi masse snø i januar. Vi har fortsatt litt tid igjen av vinteren, men så langt i år har vi lavere salg på vintersportsutstyr fra Østlandet og sørover. Vi gjør løpende vurderinger, fortsatt kan det være mye vinter igjen, tilføyer Sport 1-sjef Ole-Henrik Skirstad.

Fare for ny konkursbølge

Sportsbransjen har lagt bak seg flere år med høye konkurstall. Mange nyetableringer av store varehus og snømangel har fått noe av skylden. 

Fjoråret som bød på gode snøforhold var derimot et unntak. Tall DN har innhentet viser at antallet konkurser i fjor ble redusert med 43 prosent, og nå spørs det om årets snømangel vil føre til ny avskalling i bransjen.

– Hardware og klær i vintersesongen koster mye, og kapitalbindingen er høy. Trenden har vært at likviditeten ikke har vært sterk på denne tiden av året. Nå har jeg inntrykk av at sunnheten ikke er så verst. Jeg tror måten å drive butikk på har bedret seg, sier Pål Rasmussen i Gresvig.

– Er det dere eller leverandørene som må bære det meste av tapene?

– På noen områder har vi delt risiko, på andre områder ikke, svarer Gresvig-sjefen.

Nye skivaner

Sport 1-sjef Ole-Henrik Skirstad tror snøfattige vintre i lavlandet kan ha forandret skivanene. Toppturski, alpinski og felleski som gjør det enklere for mosjonister å smøre ved nullføre har nå gode salgstall mens det store snøfallet lar vente på seg.

– Vi har hatt et løft innen kategorier som toppturski (randonee) og bakkeski. Det kan være at flere ønsker toppturer der det er vinter og stå på ski i snøsikre skianlegg. Dette motvirker nedgangen noe på annet vintersportsutstyr, sier Skirstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: