Tilbake i juni i 2021 meldte norske Vipps, danske Mobilepay og finske Pivo at de tre mobile lommebøkene skulle fusjonere.

Fredag meldte imidlertid de to førstnevnte at Pivo, eid av OP Bank i Finland, ikke får være med. Det skjer etter at Europakommisjonen reiste bekymringer knyttet til sammenslåingen.

Bekymret for markedskonsentrasjon

Kommisjonen mener at fusjonen ville ha skapt en markedskonsentrasjon i lommebokmarkedet i Finland som var altfor høy. Det er fordi Pivo og Mobilepay har delt markedet mellom seg i Finland.

– I Norge er Vipps den klart største aktøren og Mobilepay er det samme i Danmark, men i Finland er det to store aktører. EU var bekymret for at sammenslåingen ville gi en for høy markedskonsentrasjon, sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Vipps.

En ny formell søknad er nå levert inn til Europakommisjonen, og selskapene håper å få en godkjennelse før jul. Da starter arbeidet med å bygge en organisasjon på tvers av Norge, Finland og Danmark. Det skriver Vipps i en pressemelding.

– Vi går nå inn med noe færre kunder i Finland, men kommisjonen var såpass tydelig at det var nødvendig å gjøre endringer i Finland for at vi skulle komme oss videre i godkjenningsprosessen, sier Lunde.

Vil etablere seg i flere land

Totalt vil det fusjonerte selskapet ha nær 11 millioner brukere, 400.000 butikker tilknyttet og 900 millioner årlige transaksjoner.

– Vi skal fortsatt vokse i Norge og Danmark, og i tillegg skal vi investere i vekst og utvikling i Finland. Vi har som mål å være den ledende løsningen for mobilbetaling i Finland, sier Vipps-sjef Rune Garborg i pressemeldingen.

På lang sikt er målet også å etablere seg i andre europeiske land, og å kunne lage en felles europeisk mobillommebok, legger Lunde til.

Endret eierandel

Da fusjonen først ble annonsert, skulle bankene som står bak Vipps få en eierandel på 65 prosent mens Danske Bank og OP Bank skulle få eierandeler på henholdsvis 25 og ti prosent.

Etter at OB Bank nå er ute av fusjonen, vil bankene som står bak Vipps få en eierandel på 72,2 prosent mens Danske Bank får en eierandel på 27,8 prosent.

Dette til tross for at Mobilepay ble lansert to år før Vipps, har flest brukere og at det i 2021 hadde nesten dobbelt så høyt daglig transaksjonsbeløp som Vipps.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.