Skobutikkene er hardt rammet av koronakrisen. Bransjen lever av å hjelpe folk med å ta seg frem og godt ut, men i 2020 ble det hjemmekontor på mange og færre konfirmasjoner, bryllup og julebord. I tillegg så vi en kanalglidning mot netthandel og en dreining mot fritidssko som sportsbutikkene har nytt godt av, sier Bror Stende, direktør for faghandel i hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding tirsdag.

Virke dekker handels- og tjenestenæringen, og representerer over 24.000 ansatte i norsk næringsliv. Pressemeldingen inneholder tall for skofaghandelen 2020, utarbeidet av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke.

Disse viser at skobutikkene hadde en nedgang på 8,7 prosent i januar og februar 2020, og 20,6 prosent omsetningsfall etter at koronapandemien brøt ut for fullt.

Samlet omsetningstap sammenlignet med året før ble 19,2 prosent.

− Bransjen lever av å hjelpe folk med å ta seg frem og godt ut, men i 2020 ble det hjemmekontor på mange og færre konfirmasjoner, bryllup og julebord, sier Bror Stende, direktør for faghandel i Virke.
− Bransjen lever av å hjelpe folk med å ta seg frem og godt ut, men i 2020 ble det hjemmekontor på mange og færre konfirmasjoner, bryllup og julebord, sier Bror Stende, direktør for faghandel i Virke. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Salgsnedgang i fem år

I pressemeldingen skriver Virke at nedgangen likevel føyer seg inn i en trend, og at skobutikker har opplevd et samlet inntektsfall på 1,2 milliarder kroner de siste fem årene. 700 millioner kroner skyldes omsetningsfall som følge av korona.

Salgsnedgangen tilskriver Virke konkurranse mellom de seks store skokjedene, deriblant Eurosko-Gruppen og Bianco Footwear, samt tilspisset konkurranse på nett.

Eurosko-gruppen, Bianco, Shoe-d. Vision, Nilson Group, Larssen Sko – Mani og Lille Vinkel Sko omsatte for til sammen 2,3 milliarder kroner i fjor, opplyser Virke.

Dårlig start på det nye året

Faghandeldirektør Stende sier i pressemeldingen at håpet om et bedre 2021 ble «brutalt revet bort med lokale utbrudd av mutert koronavirus», og viser til at stengte kjøpesentre gir en hard start på det nye året.

Koronaviruset satte en effektiv stopper for tradisjonsrik skredder – denne ble løsningen
Skredderne på Savile Row kunne ikke lenger møte kundene sin. Koronaviruset satte en effektiv stopper for det. Nå har en tradisjonsrik skredderbutikk fått hjelp.
04:35
Publisert:

Stende avslutter med å vise til at spredning av skobutikker er en styrke under pandemien, og at Virke har hatt god dialog med myndighetene.

– Nå har heldigvis myndighetene ryddet opp i forskriftene etter at vi har hatt god dialog, slik at vi kan unngå å øke mobiliteten i samfunnet, utenom på strengeste nivå, gjennom at forbrukerne bare kjører lenger når det nærmeste senteret stenger, sier han i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.