Virke anslår at den økonomiske aktiviteten løftes kraftig fra andre halvår 2021, men for virksomhetene i de hardest rammede delene av handels- og tjenestenæringen venter Virke at det drøyer til 2022 før aktiviteten er tilbake for fullt.

Det kommer frem i Virkes ferske konjunkturrapport.

For litt over ett år siden stengte myndighetene ned hele landet på grunn av oppblussingen av koronasmitten. Det ble starten på et vondt år for spesielt tjenestesektoren. Landet befinner seg for øyeblikket i sin tredje smittebølge, med omfattende nedstenginger for blant annet restauranter, barer, kjøpesentre og treningssentre.

Én av fem virksomheter i nivå-fem kommuner opplever utfordringer med likviditeten. Aktivitetsnivået i opplevelsesnæringene er ikke ventet å være tilbake før om to år, heter det i pressemeldingen fra Virke.

– Vi må skape flere nye jobber i privat og ideell sektor for at velferdsstaten skal være bærekraftig. Koronakrisen gjør at vi har havnet bakpå. Det er bekymringsfullt å se at mange virksomheter tror det vil ta to år før aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemien, sier administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen.

Nye nasjonale forbud

Tirsdag innførte regjeringen nye nasjonale tiltak, som blant annet innebærer et nasjonalt skjenkeforbud. For Virke er det permitteringskostnadene for arbeidsgiverne som bekymrer mest.

Allerede har smittebølge tre og nedstengningene som følge av denne, rammet over 110 000 arbeidstagere i 17.000 virksomheter.

– Vi har forståelse for at det er behov for å få smitten under kontroll. Slike raske nedstenginger påvirker likevel mange virksomheter, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– Det bekymrer meg at virksomheter i kultur- og opplevelsessektoren, reiselivet og mange av de andre hardt rammede bransjene mister nøkkelkompetanse. Det kan også gjøre at veien tilbake blir mer krevende for virksomhetene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke Ivar Horneland Kristensen.
– Det bekymrer meg at virksomheter i kultur- og opplevelsessektoren, reiselivet og mange av de andre hardt rammede bransjene mister nøkkelkompetanse. Det kan også gjøre at veien tilbake blir mer krevende for virksomhetene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke Ivar Horneland Kristensen. (Foto: Elin Høyland)

De vil at virksomhetene kompenseres for en større del av permitteringskostnadene for første arbeidsgiverperiode, samt at virksomhetene får lavere rente og forlenget nedbetalingsperiode for utsatte skatter og avgifter.

– Det er et sterkt ønske om å komme gjennom dette, men de synes det som skjer nå er dramatisk, sier Horneland Kristensen om hvordan medlemmene opplever den siste nedstengningen.

– Har det gått bedre eller verre enn du først trodde?

– Hvis du hadde spurt meg 12. mars i fjor og fortalt at jeg skulle jobbe med det samme om ett år, hadde jeg ikke trodd på deg. Akkurat nå er usikkerhet det store, og det er mer krevende enn i fjor.

Tøft for sko og klær

Videre i rapporten kommer det frem at smittebølgene har preget omsetningen av klær og sko. Virke skriver at bransjen har hatt den laveste omsetningen siden 2018.

DN har tidligere omtalt hvor hardt rammet klesgiganten Varner er blitt som følge av koronapandemien. I fjor mistet Varner-kjedene omsetning 685 millioner kroner i Norge og endte på 4,4 milliarder, ifølge tall fra Virkes klesbransjerapport.

Virke tror ikke bransjen vil få et løft før andre halvår 2021.

Samtidig skriver Virke at netthandelen har økt, men ikke nok til å kompensere for nedgangen i fysisk butikk.

Foretak som selger sportsutstyr opplevde derimot en stor oppgang under pandemien. Omsetningen for bransjen økte over 25 prosent i sommer sesongen, etter en kraftig nedgang i januar i fjor.

Tap av nøkkelpersonell

Reduserte muligheter for tjenesteforbruk og forbruk i utlandet er en fordel for varer – så lenge det varer, men mesteparten av pengene vi ikke bruker på tjenester eller i utlandet ser ut til å bli spart.

Samlet sett har nedstengningene ført til redusert aktivitet i vare- og tjenestebransjen, skriver Virke. Nedstengning av fysiske butikker flytter omsetning til:

  • Nett (Norge og utlandet)
  • Åpne, omkringliggende butikker
  • Men trekker trolig også vareforbruket litt ned i forhold til hva det ellers ville vært.

18 prosent av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har mistet nøkkelpersonell og kritisk kompetanse under pandemien, rapporterer organisasjonen. Innenfor reiseliv, kultur og opplevelser er andelen dobbelt så høy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.