Omsetningen i detaljhandelen i uke 48 gikk ned med 3,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, opplyser hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding fredag.

Virke er er næringslivets nest største hovedorganisasjon og representerer over 20 000 virksomheter. 

Skylder på «Black Friday»

Omsetningen i butikkene innen hus og hjem falt med 3,2 prosent og spesialbutikkene omsatte for 2,7 prosent mindre enn de gjorde i samme uke i fjor.

«Black Friday har mye av skylden for den svake utviklingen, men kampen om julegavekronene blir stadig tøffere for norsk varehandel», skriver Virke.

Black Friday er en amerikansk shoppingtradisjon, der butikker tradisjonelt har salg og store rabatter på fredagen etter høytiden Thanksgiving - som avholdes den fjerde torsdagen i november hvert år. 

Flytter julehandel

- Det er klart at Black Friday flytter stadig større deler av julehandelen til siste uken i november. Det sier noe om hvor viktig denne dagen har blitt for enkelte bransjer, sier direktør Bror William Stende Faghandel i Virke ifølge TDN Finans.

Størst omsetningsnedgang hadde kles-, sko- og veskebutikkene med 9,1 prosent, mens mat og drikke og serveringsstedene var de eneste som hadde positiv vekst denne uken sammenlignet med fjoråret, med en økning på henholdsvis 0,5 og 0,4 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Prisutvikling før Black Friday. Grafen viser prosentvis prisutvikling på de 5000 mest populære varene hos Prisjakt.no.
Prisutvikling før Black Friday. Grafen viser prosentvis prisutvikling på de 5000 mest populære varene hos Prisjakt.no. (Foto: Prisjakt.no)
Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: