I 12-tiden mandag rykket teamet til bostyrer Tom Hugo Ottesen inn i lokalene til det konkursrammede konsernet på Haslevangen i Oslo.

– Nå skal vi først og fremst forstå hva dette er, sier Ottesen.

Allerede kort tid etter at konkursen var et faktum, var det klart at flere interessenter ønsker å overta kosmetikkonsernet.

Mandag morgen meldte Cosmetic Group, selskapet bak kosmetikkjedene Vita og Loco, at det har levert inn en konkursbegjæring til Oslo byfogdembete. Driften i 207 franchisedrevne Vita-butikker med i alt 1000 ansatte rammes. I tillegg berøres 300 ansatte ved hovedkontoret og logistikkvirksomheten, samt de 23 egeneide Loco-butikkene.

– Det er interessenter der ute

Tom Hugo Ottesen, som leder Kvale Advokatfirmas avdeling for insolvens og restrukturering, er oppnevnt som bostyrer for selskapet. Han sier planen er å lande en avtale med noen som kan driften dette videre.

– Det er interessenter der ute som har snakket med bankforbindelsen og som vi skal begynne å snakke med nå. Vi håper vi kan finne en løsning med dem i løpet av dagen. Det er flere interessenter, så vi jobber på flere plan, sier Ottesen.

Dagens eiere skal ikke være blant interessentene, opplyser han.

– Hvor vanlig er det at dere sitter med interessenter så tidlig?

– Det er ikke uvanlig at interessenter er tidlig ute med å posisjonere seg. Jeg vet ikke hvilken retning dette vil ta, men det er i alle fall interessenter.

Over 200 franchisetagere venter nå spent på avklaringen om mulig videre drift.

– Så vidt jeg vet er det sendt ut informasjon til franchisetagerne. De er absolutt interesserte i å få vite hva som skjer, sier Ottesen.

Varelager på i overkant av 300 mill.

Cosmetic Group gikk med 3,7 millioner kroner i underskudd i fjor. Selskapet hadde driftsinntekter på 1,35 milliarder kroner, marginalt høyere enn i 2017.

Ottesen sier at varelageret nå er opplyst å være på i overkant av 300 millioner kroner, men at det er vanskelig å si hva det er verdt når man selger det i situasjonen selskapet står i nå.

Ved utgangen av 2018 var egenkapitalen til Cosmetic Group rapportert til 187 millioner kroner. For at selskap skal kunne begjære seg konkurs, må egenkapitalen være tapt eller tilnærmet tapt.

I en pressemelding mandag skriver Cosmetic Group at likviditeten er blitt strammere utover i 2019 og at det er blitt tilført kapital underveis.

– For å få åpnet konkurs må du være insuffisient i tillegg til at du er illikvid. Insuffisient betyr at eiendelene er mindre verdt enn gjelden din, så retten må konstatere at egenkapitalen er tapt eller tilnærmet tapt for at det skal være grunnlag for å åpne konkurs, sier Tom Hugo Ottesen.

Trolig krav på minst en halv milliard

Kreditorene har nå en måned på å melde kravene sine. Ottesen sier at kravene antagelig vil ligge et sted fra 500–600 millioner kroner og oppover basert på omfanget av virksomheten. Det vil også avhenge av hvordan en eventuell kjøper vil drifte kjedene videre.

– Får man en kjøper som tar over alt vil det være mindre krav i boet. Får man en kjøper som bare tar over deler vil det selvfølgelig komme mye husleiekrav og ansattekrav også videre, sier Ottesen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.