USAs president Donald Trump signerer nå to presidentordrer, såkalte «executive orders», for å avdekke handelsmisbruk og redusere amerikansk handelsunderskudd.
Det ble først varslet i en rekke amerikanske medier fredag morgen, blant annet nyhetskanalen CNBC, Trump-favoritten Fox News og nettstedet Axios. Sistnevnte omtaler det som et «nasjonalistisk handelsinitiativ».
Trumps handelsminister, oljemilliardæren Wilbur Ross, omtaler de to ordrene slik:
- Den ene vil be om en omfattende rapport, land for land og produkt for produkt, om «enhver form for handelsmisbruk og enhver ikke-gjensidig handelspraksis som bidrar til det amerikanske handelsunderskuddet». Trumps handelsbyråkrater har 90 dager på å fullføre rapporten.
- Den andre vil vektlegge å øke og forbedre innsamlingen av antidumpingtoll og utjevningstoll. Dette er avgifter knyttet til overproduksjon av varer for å selge dem billig og for å utjevne effekten av subsidier. Trump har tidligere klaget på at Kina skader USAs stålindustri ved å dumpe prisene og subsidiere eksporten, som gjør kinesisk stål så billig at amerikanske produsenter ikke kan konkurrere. Norsk laks var frem til 2012 underlagt en antidumpingtoll for eksport til USA.
Trump-administrasjonen har pekt ut 15 land som skal undersøkes spesielt, deriblant Kina, Mexico og Tyskland. Norge er ikke på listen.
Norge kan slippe unna
I store deler av Trumps korte politiske karriere har handelsunderskudd vært et viktig tema. Foreløpige handelstall fra SSB viser at USA hadde et handelsoverskudd med Norge i 2016. Sist år USA hadde et handelsunderskudd med Norge var i 2013.
Store deler av dette skyldes norsk oljeeksport til USA. For det første har oljeprisen siden sommeren 2014 falt kraftig ned fra prisnivåer over 110 dollar fatet til et bunnivå på 28 dollar fatet i begynnelsen av 2016. Fredag koster et fat nordsjøolje av typen brent omtrent 53 dollar per fat.
I tillegg til at norsk olje er blitt billigere har amerikansk oljeproduksjon økt kraftig, som forminsker behovet for importert olje, også fra Norge.
Siden 2012, da antidumpingtollen på norsk laks ble fjernet, har eksporten over Atlanterhavet skutt fart.
– Tidligere har vi hatt et handelsoverskudd som følge av oljeeksporten, men det er ikke noe vesentlig ubalanse i handelen, sier Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitiks institutt. Han er forsker på internasjonal handel, og tror ikke Norge har noe å frykte fra Trump.
– Det jeg har sett om dette med handelsunderskuddet tyder ikke på at Norge er blant landene som er under lupen.
Trump lovet proteksjonisme
Han frykter likevel for utviklingen dersom Trump-administrasjonen bestemmer seg for å slå ned på norsk sjømateksport.
– For fiskerinæringen får man håpe det er slutt på dette. Men Trump har lovet proteksjonisme, og antidumping er en del av det. Historien viser jo at bruken av antidumpingtiltak øker i økonomiske nedgangstider, og Trump mener den amerikanske økonomien er i dårlig stand, sier Melchior.
– Det er sannsynlig at man kan se et skjerpet bruk antidumping, men om det rammer Norge får vi bare håpe ikke skjer.
Økonomisk dumping er når er land eksporterer en vare og selger den i et annet land under prisen i hjemlandet eller under kostprisen. Antidumpingtiltak vil da for eksempel være at landet som mottar varene setter en toll på dem.
Helomvending
Denne uken ble Trump kritisert av flere republikanere for et forslag til reforhandling av handelsavtalen Nafta, som USA har med Mexico og Canada. Presidenten har tidligere kalt avtalen en «katastrofe», men forslaget inneholdt kun beskjedne endringer i avtalen.
Trump lovet tidligere å stemple blant annet Kina som en valutamanipulator og å reforhandle en drøss av handelsavtaler på sin første dag. Det har han ikke gjort, og selv om disse to presidentordrene er en dreining mot en mer proteksjonistisk handelspolitikk kan det regnes som en helomvending fra presidentens knallharde retorikk og trusler om handelskrig og høye handelsavgifter under valgkampen.
Handelsminister Wilbur Ross sier disse ordrene legger til grunn en avmålt og forsiktig tilnærming.
Norskskapte USA-jobber
Å skape flere jobber i USA har vært hovedbudskapet til Trump på de fleste områder, også utenriks- og handelspolitikk.
Rapporten «Norway creates jobs in the US» viser at norske midler har skapt 470.000 arbeidsplasser i USA, 390.000 av dem et resultat av investeringene til Oljefondet. Det er den norske ambassaden i Washington som har utarbeidet rapporten, og utenriksminister Børge Brende (H) presenterte den til amerikanske politikere under sin reise til USA tidligere i år.
Det tror Melchior også spiller inn positivt når Trump-administrasjonen vurderer sitt bilaterale forhold til Norge. (Vilkår)