– XXLs kjernemarkeder fortsatte å være utfordrende i fjerde kvartal i 2019. Dårlig vintervær i storbyene, samt heftige rabatter på varer hos konkurrenter har bidratt til en negativ like-for-like vekst på rundt 12 prosent i kvartalet.

Det melder XXL selv i en børsmelding torsdag ettermiddag.

– Alle markeder viser negativ vekst. Særlig desember- og julesalget har vært svakt, skriver selskapet videre.

De endelige kvartalstallene for 2019 kommer ikke før 7. februar, men torsdag 2. januar melder altså XXL at de forventer kraftig nedgang etter svake salgstall forrige måned. I meldingen opplyser selskapet at de basert på forventede resultater vil være i samsvar med låneavtaler i det siste kvartalet i 2019.

For hele fjoråret skriver XXL i meldingen at de forventer en omsetning på rundt ni mrd. kroner, som da i så fall blir ned noe fra 9,5 mrd. i 2018.

Selskapet forventer en ebitda i 2019 på mellom 870 og 900 millioner kroner.

DN har vært i kontakt med XXL, som gjennom pressekontakt Marte Ramuz Eriksen sier de ikke har noen ytterligere kommentarer utover det som står i børsmeldingen.

Har slitt tungt

Høy gjeld og svak lønnsomhet har skapt store problemer for XXL det siste året. Det nordiske oppkjøpsfondet Altor kom inn som én av de to største eierne i fjor sommer. Da ble også Hugo Maurstad utnevnt som ny styreleder i selskapet etter gründer Øivind Tidemandsen.

Tidligere i høst gikk XXL gjennom en rettet emisjon, der det hentet inn 400 millioner i frisk egenkapital.

Avdekket fiktive salg

XXL satte i sommer i gang en ekstern granskning etter beskyldninger om prisjuks. Det var DLA Piper som gjennomførte granskningen. De intervjuet 84 personer i store og små varehus, og avdekket åtte tilfeller av fiktive kjøp.

Etterforskningen ble startet etter at Forbrukertilsynet i fjor sensommer kalte daværende styreleder Tidemandsen inn på teppet som en følge av avsløringer om prisjuks.

Etter DLA Pipers granskning sa nåværende styreleder Maurstad at funnene er uakseptable.

– Noe av det som har kommet frem er ikke akseptabelt, og det må vi rydde opp i og sikre at ikke skjer igjen. Men 99 prosent av de ansatte har aldri gjort noe galt, det er godt å få klarlagt, sa Maurstad til DN i desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.