Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at eierne i sportsbutikkjeden XXL går inn med 400 millioner kroner i frisk egenkapital gjennom en rettet emisjon for å få selskapet på kjøl. I tillegg kan andre investorer delta i en ekstra emisjon på inntil 100 millioner kroner.

Høy gjeld og svak lønnsomhet har skapt store problemer for XXL det siste året.

Det nordiske oppkjøpsfondet Altor kom inn som én av de to største eierne i sommer, og bruker nå muligheten til å styrke grepet.

Én av de mektigste personene i oppkjøpsbransjen, Hugo Maurstad (54), blir ny styreleder i XXL etter gründer Øivind Tidemandsen.

Om motivasjonen for å kjøpe seg opp, sier Maurstad:

– Vi går inn og tar en større eierandel og styrker balansen slik at selskapet ikke trenger å bekymre seg. Og slik at vi kan bringe det tilbake til sin storhet igjen.

«Jeg er stor fan»

Maurstad har ingen betenkeligheter med å satse enda mer i den krevende sportsbransjen.

– Jeg er stor fan av XXL. Selskapet har gjort det veldig bra, sier han.

Han mener det tross alt er «unikt» at selskapet er bygget opp fra ingen ting på mindre enn ti år – til å ha en omsetning på nærmere ti milliarder kroner årlig.

– Man finner ikke eksempler på noen som har klart noe lignende i Norden, sier han.

Det er likevel en krevende jobb å få ned gjeldsnivået og styrke lønnsomheten.

– De siste par årene har vi sett stagnerende resultater i selskaper som er «fiksbart». Jeg tror vi kan ta XXL tilbake til det sterke konseptet det egentlig er, sier han, og legger til:

– At man har gjort noen feilskjær, bør absolutt være mulig å hente inn igjen.

«Vi er ikke aksjetradere»

Maurstad sier Altor kjøpte seg opp i XXL i juni i år, og at kostprisen per aksje er 25 kroner. Det tilsvarer 109 millioner kroner før emisjonen.

Etter emisjonen skal eierandelen økes fra 12,3 prosent og til nærmere 20 prosent.

– Vi er ikke aksjetradere. Vi kjøper ikke aksjer for å selge dem i løpet oktober, sier Maurstad.

– Vi gikk inn i selskapet fordi vi har en langsiktig ambisjon om å styrke det gjennom styret og ledelsen. Vi visste at XXL hadde utfordringer. Det var derfor vi gikk inn i det, og det er det vi liker.

Altor har ikke kjent til resultatet for årets tredje kvartal før tallene ble sluppet tirsdag ettermiddag. Uansett er fondet klar for å eie mer.

– Vi ser frem til å fortsette å jobbe som en enda større eier i systemet, sier han.

– Hvorfor vil dere ikke ha Øivind Tidemandsen som styreleder videre?

– Øyvind kommer til å være aktiv involvert og vi har stor respekt for hans bidrag. Men når vi putter så mye penger inn, vil vi sitte litt tettere på. Det er det vi gjør med alle investeringene våre, sier Maurstad.

Tidemandsen fortsetter som vanlig styremedlem.

Mener XXL har en stor fordel

Tirsdag falt XXL-aksjen med over 21 prosent grunnet rabatten i den forestående emisjonen.

Den nye styrelederen vil ikke kommentere det.

– Jeg har ikke noe syn på aksjeprisen. Det er vårt ansvar som eier at selskapet skal gjøre det så bra som mulig –så raskt som mulig. Normalt bør aksjekursen bli bedre når selskapet gjør det bedre, sier han.

– Vi ser ikke på hva som skjer i desember eller januar. Vi tenker to-tre år frem i tid, og det er det vi er opptatt av.

– Hva er grunnen til at du har tro på dette?

– Sportsbransjen er ikke verdens enkleste bransje akkurat nå. Men folk bruker mer tid og penger på fritid. Selv om XXL har hatt noen feilskjær i det siste, er det «by far» størst og mest lønnsomt i hele Norden. Det skal man ikke glemme. Mange har sett seg blinde på de kortsiktige utfordringene, sier Maurstad.

– Hva er grunnen til at XXL har hatt problemer?

– Det viktigste er at man har «sklidd» litt på konseptet. Men er blitt for opptatt av rabatter, kampanjer og pris. Man skulle ikke bekymret seg for andre butikker som har kampanje på enkeltvarer. Men bør heller tenke at over tid har XXL den beste «dealen» uansett kategori og de forskjellige produktenes prisklasser, sier Maurstad.

Han vil at det skal være et løfte for kundene også i fremtiden på jakt etter billig sportsutstyr i de store kjøpesentrene.

– Du kan være trygg på at du ikke blir skrudd, sier Hugo Maurstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.