Torsdag ettermiddag var XXL-ledelsen kalt inn til oppklaringsmøte hos Forbrukertilsynet

Etter møtet varslet Øivind Tidemandsen at advokatfirmaet DLA Piper vil foreta en omfattende granskning av den seneste tids avsløringer om juks med førpriser.

– En intern granskning vil det kunne stilles spørsmålstegn ved. Derfor har lar vi et advokatfirma sette i gang en ekstern granskning, for å finne den fulle og hele sannheten.

Under møtet opplyser XXL-sjefen at rammene for granskningen ble diskutert, i tillegg til hvordan den skal gjennomføres.

– Vi skal til bunns i dette, for å gjenopprette tilliten til både Forbrukerombudet, tilsynet og kundene, sier han.

Derimot sier Tidemandsen at det ikke vil bli noen personalmessige konsekvenser.

– Vi vet ikke helt hva som har skjedd, men de fire har ikke noe ansvar for det som har skjedd. Jeg vil heller be om unnskyldning, hvis det er sånn at de ble pålagt å gjøre noe.

Vil rydde opp

XXL-sjefen legger til at advokatfirmaet vil få tilgang alt som finnes av materiale, samt intervjue ansatte.

– Hvis vi har den type aktiviteter i vårt selskap vil vi rydde opp i det og få slutt på det. Da må vi vite eksakt hva som har skjedd, og bli klar over omfanget.

Tidemandsen vil ikke spekulere i om det finnes et ledelsesproblem i sportskjeden, og understreker at de ikke vet hva som har skjedd.

– Jeg har sagt før at vi har hatt kulturelle utfordringer, med en vinnerkultur som har gått vel langt. Det erkjenner vi og tar tak i. Denne granskningen vil ta for seg dette også.

Ser alvorlig på saken

Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, ser positivt på at XXL setter i gang en ekstern granskning. Likevel sier hun at tilsynet vil foreta sin egen undersøkelse.

– Dette er en så alvorlig sak at vi må gjennomføre våre egne undersøkelser også. Det er vi som er tilsynsmyndighet, og dermed en sak vi må ha styring på, sier hun og legger til:

– Vi forventer at XXL gir oss den informasjonen vi trenger og som vi etter loven har krav på.

Direktøren forteller at tilsynet opplever XXL som samarbeidsvillige, og at de er opptatt av å komme til bunns i saken.

Hun sier det er viktig at alvorlighetsgraden blir understreket.

– Det ene er den konkrete saken som kommer frem i mediene, om at ansatte har kjørt varer gjennom kassen til opprinnelig pris, og hatt retur på den slik at det blir fiktive salg. Det i seg selv er alvorlig, fordi forbrukeren er blitt lurt til å tro at de gjør et godt kjøp.

På spørsmål om hvorfor tilsynet gjennomfører sin egen undersøkelse, i tillegg til den eksterne som XXL vil sette i gang, sier Haugseth at det handler om hensyn.

– XXL vil gå bredere ut, mens vi har noen flere spesifikke behov. Vi skal føre tilsyn med markedsføringsloven om det har skjedd ulovlig markedsføring, og det er det som er vårt oppdrag. Derfor er det ikke nødvendigvis sikkert at den granskningen som XXL gjennomfører dekker de behovene som Forbrukertilsynet har.

Direktøren opplyser at tilsynet har et sett med sanksjoner hvis de finner brudd på markedsføringsloven.

– Det kan være snakk om tvangsmulkt for å sørge for at lignende saker ikke skjer igjen, eller et overtredelsesgebyr.

Møtte topptungt

Delegasjonen fra XXL ble ledet an av advokat Berit Reiss-Andersen da den ankom Forbrukertilsynet.

XXL møtte topptungt med både styreleder og gründer Øivind Tidemandsen, konstituert konsernsjef Tolle Grøterud og leder for XXL i Norge Anders Kjellén.

Tidemandsen åpnet med å si at han var glad for å være der, men var ordknapp om selve saken.

– Vi får ta det i møtet, var den knappe kommentaren til Tidemandsen på vei inn i møtet.

– Har dere sendt inn feil opplysninger til myndighetene?

– Vi har ikke sendt inn noe, svarer Tidemandsen og tilføyer at det var XXL som tok initiativet til møtet.

XXL har gjort sin egen granskning og nå er de foreløpige funnene presentert for kontrollmyndighetene. Hos Forbrukertilsynet er de av en annen oppfatning om hvem tok initiativet til møtet.

– Vi har kalt inn XXL til et møte der vi har bedt dem redegjøre for dette. Ikke minst har vi bedt dem undersøke situasjonen. Så vil vi se på saken i neste omgang, sier Jo Gjedrem som er avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

– Er det aktuelt å politianmelde XXL?

– Det er slike ting vi vil vurdere, men hvilke type sanksjoner som er aktuelle er for tidlig å si noe om. Tidligere har vi uttrykt at vi ser svært alvorlig på dette. Nå vil vi sikre at XXL snur hver stein slik at de kan gi oss den informasjonen vi krever.

Fiktive førpriser

I helgen skrev E24 at XXL hadde drevet systematisk prisjuks med førpriser. Fire tidligere ledere fortalte hvordan ansatte skal ha kjøpt varer til førpris selv, for så å slå dem i retur etterpå.

Hensikten var angivelig å unngå å bli felt for villedende markedsføring når de reklamerte med nedsatte priser i tilbudsaviser.

– Det er ingen tvil om at det har forekommet. Det er ikke slik at fire mennesker ikke snakker sant, uttalte XXL-gründer Øivind Tidemandsen til DN i helgen.

Når Forbrukertilsynet har mistanke om overtredelser av markedsføringsloven, bruker de å be kjedene om dokumentasjon. Ordningen er tillitsbasert og tilsynsmyndigheten har ikke for vane å gjennomføre stedlig tilsyn.

Kjedene sender ofte over utskrifter fra butikkdata som dokumentasjon.

DN får opplyst at det er svært uvanlig at underlagsdokumentasjonen er feilaktig.

Gjenganger hos myndighetene

DN har flere ganger omtalt hvordan de to sportskonkurrentene XXL og Gresvig har havnet i søkelyset til tilsynsmyndighetene for sine førpriser og aggressive prismarkedsføring.

For XXL kommer anklagene om det angivelige prisjukset på toppen av mange andre problemer.

Etter en rekke negative medieoppslag om konkurransekulturen i kjeden, har Tidemandsen, tatt et oppgjør med den interne kulturen.

– Det er leit og frustrerende at det er blitt brukt slike triks for å nå mål. Det føyer seg inn i en slags kultur hvor man skal vinne og som har kommet ut av kontroll, har Tidemandsen uttalt til DN.

Kjeden har de siste par årene vært preget av stort børsfall, hyppig lederutskiftninger og svak lønnsomhetsutvikling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.