En snørik vinter har gitt XXL millionoverskudd i pengekassen.

Onsdag la XXL frem resultater for fjerde kvartal 2017 som viste at sportsutstyrsselskapet som leverte et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 332 millioner kroner.

På forhånd var det ventet et ebitda på 324 millioner kroner for fjerde kvartal, ifølge forventningene til ni analytikere.

Omsetningen kom inn på 2,52 milliarder kroner, mot ventet 2,59 milliarder kroner.

Tilbake på trikkeskinner

XXL var en suksessmaskin helt frem til forrige vintersesong. Aksjen fikk en korreksjon, snøfallet lot vente på seg og vintersalget sviktet.

– Jeg er for gammel til å bli stresset, jeg har passert 50, sa XXL-sjef Fredrik Steenbuch da snøkrystallene i langtidsvarselet lot vente på seg utover i januar i fjor.

XXL fikk for første gang et kvartalsresultat med underskudd første kvartal i fjor.

– Vi ser på værmeldingen morgen, middag og kveld, uttalte Steenbuch.

Denne vinteren er XXL tilsynelatende tilbake på trikkeskinnene igjen. Aksjen har steget 27 prosent utover høsten, snøen kom tidlig over folketette områder flere steder i landet og alt lå til rette for et godt vintersalg allerede i fjerde kvartal.

Siden sommeren har aksjen steget fra 71 kroner til 90 kroner, men slapp ikke helt unna de siste ukenes korreksjon.

Har kjørt hardt

Nå er kjeden inne i en ny ekspansjonsfase med utrulling av nye varehus i sentral-Europa. I første omgang i Østerrike.

Store og ukurante varelagre har forfulgt sportsbransjen gjennom dårlige vintre. Steenbuch har likevel fastholdt at lageret ved Gardermoen har vært stramt og at det meste av varene som lå over sommeren var lett salgbare.

Konkurransesituasjonen i sportsbransjen er intens og marginpresset har gjort at grupperinger som Gresvig og MX-sport har slitt med inntjeningen.

Steenbuch har påpekt at vel offensive kampanjer har gått på bekostning av marginene.

– Når vi ser oss i speilet, ser vi at det var ikke nødvendig å kjøre så hardt. I retail handler det om å finne rette balansen. Våre marginer er ikke bare en funksjon av innkjøpspriser, men hvordan vi forvalter varebeholdningen.

67 mill. til hovedaksjonær

Styret i XXL foreslår et utbytte på to kroner aksje for 2017 akkurat som ventet.

Det tilsvarer ubyttedryss på 277 millioner kroner til aksjonærene. For hovedaksjonær Dolphin Management as, som er majoritetseid av XXL-gründer Øivind Tidemandsen, betyr det utbyttebetaling på 67 millioner kroner.

Selskapet fastholder i kvartalsrapporten målet om syv til 10 nye butikker i inneværende år. XXL venter samtidig å bruke 70-90 millioner kroner på investeringer i infrastruktur, IT og treningsfasiliteter. (Vilkår)

Han ble rik på et av Norges fremste dotcom-selskaper: – Hundre prosent flaks
Bakkejord sikret seg «et tresifret millionbeløp» da han solgte seg ut. Aksjen nådde 60 kroner ved børsnoteringen i mars 2000, men da dotcom-boblen brast var den nede i 4 øre.
02:17
Publisert: