XXL-sjefen kunne legge frem en salgsvekst på 21 prosent da han presenterte resultatet for første kvartal, men markedet reagerte likevel negativt på situasjonsrapporten fra Steenbuch.

På forhånd hadde analytikerne forventet en sterkere topplinje og resultat, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

Aksjen falt fra 82,30 før børsåpning til et bunnpunkt 67,70 før aksjen hentet seg inn igjen mot slutten av dagen og endte på 70,30 kroner - ned 14,58 prosent. På det meste var fallet oppe i 17,7 prosent.

Blant dem som ble hardest rammet av fallet var XXL-gründer Øivind Tidemandsen og XXL-sjef Fredrik Steenbuch. I løpet av de første minuttene etter børsåpning hadde 470 millioner kroner forduftet. Papirtapet til Tidemandsen var på nærmere 435 millioner, mens Steenbuchs verdier falt med 35 millioner. Dagen endte med et papirtap på rundt 400 millioner kroner for Tidemandsen og 30 millioner kroner for Steenbuch.

– Privatøkonomisk er jeg uinteressert i børskurs per kvartal, skriver Steenbuch i en epost til DN, mens Tidemandsen skriver i en sms:

– Jeg har ingen spesiell kommentar til mitt verdifall.

XXL-aksjen fikk en smell på børsen etter at XXL-sjef Fredrik Steenbuch og finansdirektør Krister Pedersen la frem resultatene for første kvartal onsdag. Arkivfoto
XXL-aksjen fikk en smell på børsen etter at XXL-sjef Fredrik Steenbuch og finansdirektør Krister Pedersen la frem resultatene for første kvartal onsdag. Arkivfoto (Foto: Mikaela Berg)

Handelsinvestor Tidemandsen, som har bygget milliardverdier i XXL, er fortsatt største aksjonær i kjeden med 33,5 millioner aksjer gjennom selskapet Dolphin Management, mens Steenbuch har 2,6 millioner aksjer.

Siden oktober 2016 har XXL-aksjen falt 35 prosent, men Tidemandsen har ikke planer om å selge seg ned.

– Jeg er langsiktig og har tro på selskapets planer og utvikling fremover.

Mye juling

Preben Rasch-Olsen i Carnegie mener forklaringen på fallet onsdag er enkel:

– De leverer dårligere tall enn forventet både på driftsresultat ebitda og ebit. Over hele linjen ligger de under forventningene. Da blir det mye juling.

Han tror ikke at XXL er i ferd med å pådra seg et underliggende lønnsomhetsproblem.

– Første kvartal betyr vanligvis ikke så mye innen handel.

En ukjent shorthandler hadde derimot en langt bedre dag enn Tidemandsen og Steenbuch. Like i forkant av fallet lånte han aksjer fra et John Fredriksen-selskap. I løpet av én time hadde han tjent 2,9 millioner kroner.

For lang vinter

I første kvartal fikk XXL et negativt resultat før skatt på 12 millioner kroner.

– Resultatet før avskrivninger (ebitda) var negativt påvirket av en svak mars uten vårforhold, kostnader i Østerrike, høyere markedskostnader i Sverige og kostnader knyttet til nye butikkåpninger, heter det i rapporten.

I sin presentasjon var XXL-sjef Steenbuch mest interessert i å fortelle om økte marginer. Han kom likevel ikke unna kostnadsøkningene i første kvartal.

Etter en sterk januar og februar, kom mars som var forferdelig, ifølge Steenbuch.

– I fjor var det vår i mars og vi solgte mange sykler og løpesko. I år var det vinter i mars, sa Steenbuch i sin presentasjon.

Tidemandsen mener det er flere positive utviklingstrekk som ikke ble reflektert i børsutviklingen.

– Ser du på tallene så er omsetningsveksten bra. Vi tar markedsandeler i alle land. Spesielt er omsetningsveksten på nett imponerende. Bruttomarginen på varene er også tilfredsstillende, men vi har dratt på oss noen kostnader vi må få bedre kontroll på. Dette vil ha full fokus fremover, påpeker Tidemandsen til DN.

– Jeg anser ikke at XXL har et underliggende problem med lønnsomheten, skriver Fredrik Steenbuch i en epost til DN.

Til investorer som velger å gå ut nå, skriver han:

– Det er synd om de må ta et tap. Vi er opptatt av å levere på lang sikt.(Vilkår)

Eldar Sætre om Salah, Liverpool og Statoil
01:26
Publisert: