– Akkurat nå i februar og mars vil jeg si at halv pris er det nye full pris på vintervarer. For både XXL og Gresvig vil disse salgene ha en positiv effekt på arbeidskapitalen, men det er ikke bærekraftig å dumpe varer på den måten på lang sikt, sier Carl Frederick Bjerke, analytiker i Arctic Securities.
De siste ukene har det stormet i sportsbransjen etter at Gresvig, konsernet som står bak G-sport og Intersport, begjærte selskapet konkurs tidlig i februar. «Dagens kostnadsnivå er rett og slett ikke tilpasset markedsforholdene», sa styreleder Olav Nils Sunde da oppbudet ble kjent.
Samtidig meldte XXL så sent som forrige uke at det er en risiko for at sportsgiganten står i fare for å ikke oppfylle lånevilkår i 2020, da det meldte om krisetall for fjerde kvartal 2019.
Bjerke i Arctic mener summen av dette vil føre til et voldsomt press på prissettingen i selskapenes kampanjer.
XXL har som kjent allerede uttalt at det skal starte et massivt salg av vintervarer, herunder 67.000 par ski.
– I første kvartal, der vi ser at både Gresvig og XXL forsøker å redusere varelageret, kommer det til å føre til et voldsomt press på prissettingen i de ulike kampanjene, sier analytikeren.
– De tilbyr sortimentet til nesten halv pris. Slik vi regner tilsvarer det null i bruttomargin på de volumene, legger han til.
En trio av utfordringer
Bjerke mener bransjen som helhet står over for tre utfordringer, både på lang, kort og mellomlang sikt.
På kort sikt forklarer analytikeren at alt handler om en reduksjon i varelagrene, som har hopet seg opp etter det XXL gjentatte ganger har beskrevet som en «svak vintersesong».
Bjerke mener imidlertid at forbeholdene i Olav Nils Sundes bud på Gresvig-boet kan få en positiv effekt. Budet ble kjent onsdag, men det er uklart akkurat hva forbeholdene skal være.
– Det er nærliggende å tro at disse forbeholdene knytter seg til leienivåene, som må ned noe, samt avvikling av de egeneide Gresvig-butikkene. Gitt at de får tilslag vil det ha en positiv effekt for XXL og andre konkurrenter fra andre kvartal og utover, siden overkapasiteten vil reduseres.
På lengre sikt tror Bjerke at Gresvig kan bli en tøffere konkurrent, gitt at konsernet kommer seg gjennom restruktureringen.
– Utfordringen for Gresvig de siste årene er at man hadde en del ulønnsomme butikker, med for høyt leienivå og dårlig trafikk. Nå får man mulighet til å rydde opp i dette, noe vi har sett fra andre tilsvarende restruktureringer. På sett og vis har man god mulighet til å luke ut deler av virksomheten som ikke er levedyktig, sier han.
Ser en sakte endring
Bjerke vil nødig spå hvordan neste vintersesong kommer til å bli, men har notert seg at XXL denne vinteren har skyldt på manglende vintervær som en grunn til de svake resultatene.
Han tror bransjen allerede er i en sakte endring.
– Det handler om hvor tidlig man låser inn bestillinger av sesongvarer. Jeg tror også at vi kommer til å se en forandring i risikodelingen, at retailerne vil ha mer fleksibilitet for retur av varer, for eksempel.
Til tross for problemene for to av Norges største aktører innen sportsbransjen den siste tiden, tror Bjerke likevel at de største spillerne vil være de samme i fremtiden.
Han trekker frem en utfordring de begge står overfor i tiden som kommer.
– De som lykkes i fremtiden er de som klarer å integrere fysiske butikker og netthandel. Det har man sett har vært en utfordring for XXL de siste årene. Man har hatt betydelig nettvekst, men kundetrafikken i butikk har vært for dårlig. Skal man lykkes med å være en «fysisk aktør» må man bruke nettløsninger for å generere kundetrafikk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.