– Jeg var innom på onsdag og så at det var tilbud på ski. Da tenker jeg at jeg kan få en god «deal». I tillegg har de åpent kjøp, så da handler jeg i butikken for å se varene, og så kan jeg heller bytte dem igjen hvis det ikke passer.

Det sier Maria Fossli (30), som fredag ettermiddag var på XXL på Storo i Oslo for å handle nye felleski. Det kryr av «tømmesalg-skilt» i hele butikken, et godt bilde på krisen sportsbransjen i Norge nå står midt i.

De siste ukene har det stormet etter at Gresvig, konsernet som står bak G-sport og Intersport, begjærte selskapet konkurs. «Dagens kostnadsnivå er rett og slett ikke tilpasset markedsforholdene,» sa styreleder Olav Nils Sunde da oppbudet ble kjent.

Samtidig meldte XXL så sent som for et par uker siden at det er en risiko for at selskapet står i fare for å ikke oppfylle lånevilkår i 2020, samtidig som giganten meldte om krisetall for fjerde kvartal 2019.

Krisen reflekteres også i ferske tall fra Norsk Sportsbransjeforening, interesseorganisasjonen for bransjen i Norge. Rapporten viser at sportsbransjens totale inntekter falt med 5,64 prosent i 2019, ned fra 14,2 milliarder kroner i 2018 til 13,4 milliarder i fjor.

Ifølge Norsk Sportsbransjeforening er det første gang omsetningen har falt på årlig basis.

Aller verst er det, ikke uventet, for XXL som opplevde en nedgang i salget på 11,41 prosent. For Gresvig-butikkene, altså G-sport, G-Max og Intersport, var nedgangen på 6,22 prosent.

Det er fortsatt de to, XXL og Gresvig, som er de dominerende aktørene i bransjen, med henholdsvis 30,52 og 29,14 prosent markedsandel.

Ett unntak

Fallet var størst i første kvartal i fjor, da salget falt med 9,35 prosent sammenlignet med året før. Vår- og sommermånedene var noe bedre, men også der ble det nedgang i omsetningen. For fjerde kvartal 2019 gikk omsetningen ned 7,17 prosent målt mot 2018. Tallene er i ren omsetning, og er ikke justert like-for-like-vekst.

– Man kommer ikke unna at 2019 var et krevende år for sportsbransjen, jeg tror ikke det er ukjent for folk flest. Det har vært en vanvittig vekst i mange år, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening.

– Kjedene har kjøpt opp varer basert på historiske omsetningstall, så når veksten bremser, hoper varelagrene seg opp. Det er den største utfordringen, sier han.

Llikevel var det én kjede som økte omsetningen i fjor. Sport 1, som kontrolleres av milliardæren og tidligere Aker RGI-sjef Bjørn Rune Gjelsten, hadde en omsetningsvekst på 6,53 prosent i fjor. Omsetningen endte på 2,9 milliarder, mot 2,75 milliarder i 2018.

– Nå har vi de siste månedene lest opp og i mente om hvor dårlig det står til i bransjen, og da er det godt å se at noen klarer seg bra, sier Hansen.

Vurderer bud på boet

Forrige uke meldte DN at Gresvigs mangeårige eier ON Sunde hadde lagt inn et bud på det konkursrammede sportskonsernet, men at budet hadde flere forbehold. Siden Sunde-familien også er panthaver, sitter de i en sentral posisjon når boet skal gjøres opp.

– Vi har lagt inn et bud, og vi kan dessverre ikke kommentere noe mer rundt prosessen, sa Bjørn Paulsen, finansdirektør i familiekonsernet ON Sunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.