Onsdag morgen la sportsutstyrskjeden XXL frem regnskapstall for årets tre første måneder.
Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på minus 101 millioner kroner av en omsetning på 2,0 milliarder kroner, basert på analytikerestimater sammenstilt av Bloomberg.
Fasiten viser et resultat før skatt på minus 175 millioner kroner av en omsetning på 1,98 milliarder kroner.
Til sammenligning omsatte XXL for rekordhøye 2,16 milliarder kroner i første kvartal 2021, med et resultat før skatt på minus 38 millioner kroner.
– Etter et sterkt fjerde kvartal, var vinterforholdene mer utfordrende i den første måneden av 2022. Hvis vi ser på hele vintersesongen fra november til mars, har salget vært ok, sier XXL-sjef Pål Wibe i en børsmelding.
XXL-aksjen faller over fem prosent fra start onsdag.
Av årsrapporten går det frem at Wibe tjente 6,6 millioner kroner i fjor, hvorav fem millioner kroner var fastlønn. I 2020 tjente han totalt 7,8 millioner kroner.
Tar markedsandeler – vurderer Østerrike
XXL fikk en ebidta, et regnskapsuttrykk for inntjening før av- og nedskrivninger, samt før renter og skatt, på 75 millioner kroner.
Bruttomarginen, altså inntekter fratrukket varekostnad, endte på 38 prosent, ned fra 40,4 prosent i første kvartal 2021, og godt under det langsiktige målet på 39 prosent. XXL-sjef Pål Wibe sier under kvartalspresentasjonen at rundt ett prosentpoeng av fallet kan tilskrives økte fraktkostnader.
Ifølge rapporten tok XXL markedsandeler i alle de nordiske markedene i første kvartal. Konsernet hadde også salgsvekst i alle markeder i mars.
Østerrike har vært en problemforfulgt satsing for XXL, og pengene renner fortsatt ut. XXL-ledelsen vil nå gjennomføre en «strategisk gjennomgåelse» av Østerrike-satsingen. Wibe sier selskapet vil komme tilbake med mer informasjon når gjennomgåelsen er fullført.
Investeringsestimatet (capex) er ventet til 250–300 millioner kroner for 2022. XXL venter fortsatt å åpne mellom tre og fem nye butikker hvert år.
XXL hadde en likviditetsreserve på 820 millioner kroner og en netto rentebærende gjeld på 980 millioner kroner ved utgangen av kvartalet.
XXL har ifølge børsmeldingen signert tre leieavtaler for 2022, en i Norge og to i Sverige. Samtidig skal butikkene i Nordby og Töckførs legges ned, etter to utfordrende pandemiår og fortsatt dårlige utsikter for lønnsomheten.
Det viktige sykkelsalget
XXL har i likhet med de fleste andre detaljforhandlere også vært plaget av den globale forsyningskrisen. Dette har vist seg i form av varemangel, forsinkelser og skyhøye fraktrater.
Verst har det slått ut på sykler, som vanligvis står for mellom 20 og 25 prosent av konsernets omsetning i sommerhalvåret. I fjor anslo selskapet at sykkelmangelen hadde kostet konsernet 350 millioner kroner i tapt omsetning i andre og tredje kvartal.
XXL melder nå at det er godt forberedt på vår- og sommersesongen. I forkant av vårsalget, som nå er i gang for fullt, hadde XXL nærmere 100.000 sykler på lager, rundt fire ganger mer enn på samme tid i fjor.
På den annen side har varetilgangen på klær og sko vært mer utfordrende enn tidligere, noe selskapet har forsøkt å løse ved å benytte seg av alternative leverandører.
Nedtur på Børsen
XXL-aksjen har vært på en nedadgående trend det siste halvannet året, etter kraftig oppgang i 2020. Før børsåpning onsdag står kursen i 10,28 kroner, etter et fall på nærmere 25 prosent så langt i år og 50 prosent fra samme tid i fjor.
Analytiker Kristoffer Pedersen i Nordea rykket nylig ut med en analyse der han satte kursmålet til ni kroner og anbefalte kundene sine å selge aksjen. Han trakk blant annet frem at forbrukerne rammes av økte strømpriser og høyere rentekostnader, og at folk i
Analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic Securities sa nylig at han trodde årets kursfall skyldtes bekymringer knyttet til et dårlig vintersalg, samt en frykt for at økte levekostnader for folk flest skal påvirke salget negativt fremover. Selv mente han at XXL vil klare seg fint gjennom makrousikkerheten med det han kaller en sterk balanse og et sunt varelager.
Blant analytikere som har oppgitt anbefaling til Infront, anbefaler én av dem å kjøpe aksjen, tre anbefaler å sitte i ro, mens én anbefaler å selge. Det gjennomsnittlige kursmålet er 12,4 kroner, med et spenn fra 9–15 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.