I et næringsområde i utkanten av Hønefoss nord for Oslo ligger det siste i rekken av nye XXL-butikker.
I kjent stil ventet 100 personer utenfor da butikken åpnet klokken 07 om morgenen første uken i februar. De første var allerede på plass klokken 04. Lokalavisen Ringerikes Blad kunne også fortelle at XXL hadde siklet på Hønefoss lenge.
Nå er det norske markedet overmettet og nyetableringer satt på vent.
– Hønefoss blir det siste. Ingen nye varehus er planlagt i Norge, og jeg tror heller ikke det vil bli noen nye på en stund, sier XXLs finansdirektør Stein Eriksen til DN.
Helt siden gründer Øivind Tidemandsen åpnet den første butikken i 2001, har det gått en vei: Oppover.
Hønefoss var det 37. varehuset til XXL i Norge, mens kjeden totalt har 86 butikker i Norden og Østerrike.
XXL har også signalisert at de nå vil reforhandle leiekontrakter for de eksisterende varehusene. Konsekvensen kan bli mindre varehus.
– Vi vurderer areal og pris og ser spesielt på arealreduksjon. Enkelte varehus i Sverige kan reduseres med 1000 kvadratmeter. Først og fremst ser vi på hvordan vi kan redusere arealet uten at det går utover varegruppene, sier Eriksen.
Flere butikker – større varelager
For hver nyåpning har XXL skrevet opp verdien av varelageret.
På det meste har det gjennomsnittlige varelageret per butikk nærmet seg 40 millioner kroner, tilsvarende 3,4 milliarder kroner totalt.
Samtidig har flere eksperter stilt spørsmål ved om den formidable veksten også har dekket til en betydelig tapspost i ukurant varelager.
Før jul presenterte XXL en plan om å redusere varelageret fra 37 til 25 millioner på mellomlang sikt og nylig kom meldingen om at kjeden gjør nedskrivninger for 385 millioner kroner.
– Vi har gjort et vellykket nedsalg. Noe er solgt ut av landet, men ikke store volumer, påpekte Eriksen i kvartalspresentasjonen nylig.
Nedskrivingen gjorde at XXL gikk med 384 millioner i underskudd i fjor. Nedturen har kommet brått for den børsnoterte kjeden. For bare to år siden var overskuddet fortsatt på over 600 millioner kroner.
Selskapet har opplyst at det er en risiko for at selskapet ikke oppfyller sine lånevilkår ved utgangen av første kvartal 2020.
Nå har XXL startet realiseringen av varelageret og har massive annonsekampanjer. Det samme har konkursrammede Intersport/Gresvig.
Kjemper hardt i Østerrike
XXL åpner fortsatt nye varehus i de tettest befolkede områdene i Østerrike. Her taper XXL fortsatt penger og er avhengig av større volum for å tjene penger.
XXLs styreleder Hugo Maurstad har uttalt at kjeden skal tjene penger i alle markeder der de er representert.
– Det er ikke tid til exit nå. Men på lang sikt vil vi ikke være i land der vi ikke tjener penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.