I en 20-årsperiode har Birk sport drevet spesialbutikk innen sykkel, men nå har selskapet fått kjenne marginpresset i sportsbransjen på kroppen.
På det meste hadde Birk sport ni butikker, men det siste året er over halvparten av dem lagt ned. Etter at opphørssalget er overstått, sitter kjeden igjen med fire butikker.
– Vi ønsker å slanke oss som følge av de dårlige marginene i bransjen. Planen er å dekke Oslo-området med de to resterende butikkene. Det er mulig å spare penger og bli mer konkurransedyktige med et lavere dekningsnivå, sier gründer Kai Norgård.
Kai Nordgård startet egentlig som leverandør av sykkelklær for Sykle til jobben-aksjonen i 1999, men endte med å bygge en kjede med spesialbutikker for sykkel.
Kjeden var med på en stor opptur som leverandør til Birken-rittet. Selv om avtalen opphørte, hadde Nordgård sikret seg navnet og utvidet med stadig flere butikker inntil pendelen snudde.
Omsetningen har steget år for år og nærmet seg 80 millioner. De to siste årene har imidlertid vært vanskelige. Birk sport har hatt et samlet underskudd på 10-15 millioner kroner.
I dag driver gründeren selskapet sammen med de to sønnene Kim og Martin. Sistnevnte er daglig leder.
– Vi har over 50 prosent vekst på nettbutikken, og vil være tilgjengelig for kundene gjennom mobile tjenester som for eksempel hjemlevering av ferdigmonterte sykler, sier Martin Norgård Vermundsberget.
Dreper hverandre
Ferske tall fra Virkes handelskonferanse viser at en samlet sportsbransje hadde negativ driftsmargin i fjor.
Siden 2016 har marginen stupt fra tre prosent til -1,3 prosent. Kjedene har økt salget år for år, mye takket være Sport Outlets enorme vekst. Likevel har lønnsomheten falt til et bunnivå. Det er særlig Gresvig som trekker ned lønnsomheten med fjorårets underskudd på 600 millioner kroner.
Gründeren av Birk sport fortviler over lønnsomhetsutviklingen i bransjen.
– De som har satt premissene er G-sport og XXL som har 75 prosent av markedet. De har forsøkt å drepe hverandre i ti år. Det har gått utover marginene i bransjen og mange har gått dukken i løpet av de siste ti årene, sier Kai Nordgård.
Birk-gründeren er positiv til at G-sport nå avvikles som egen merkevare og erstattes av Intersport.
– Det er bra Intersport tar over for G-sport. Det blir en helt annen prispolitikk og mer fagavdeling. Hvor positivt det er, vil vise seg.
Uavklart eiersituasjon
Det er ikke bare det norske sportsmarkedet som har spilt Birk sport et puss. Den amerikanske majoritetseieren som står bak sykkelmerket Fuji ble slått konkurs.
Det ga både en uoversiktlig eiersituasjon og har bidratt til leveringsproblemer de siste tre årene. Dermed ble flere sesonger ødelagt.
– Vi har hatt noen tøffe år nå, sier Kai Norgård.
Etter konkursen har en kinesisk forretningsmann overtatt eierposten. Familien skulle gjerne overtatt eierandelen og fått full kontroll over Birk.
– Vi er i forhandlinger for å kjøpe aksjene tilbake og skape solvens i selskapet før sykkelsesongen 2020 tilføyer Martin Nordgård Vermundsberget.
Har eget sykkelmerke
Birk Sport har bygget sitt eget sykkelmerke og har i tillegg hatt et utvalg kjente sykkelmerker.
– Helt siden starten har vi satset på egne produkter, og det er en av årsakene til at vi fortsatt er i bransjen. Designet gjør vi selv og bestemmer spesifikasjonene for utstyret. De fleste syklene produseres i Taiwan, Kina og noen i Tsjekkia, forteller Kai Nordgård.
Sykler, hjelmer og sko produseres i egen regi. Egenproduksjon gir ofte en bedre margin enn å selge kjente merkevarer.
Elbølgen vil fortsette
De siste årene har sykkelmarkedet vært preget av en elsykkelbølge. Det har kommet inn flere nye aktører, både spesialbutikker for elsykler og etablerte innen andre bransjer som Biltema. Dermed har det også blitt stor priskonkurranse.
Nordgård tror flere kunder har innsett nytten av å gå litt opp i pris.
– Elsykkel er et litt mer teknisk produkt, og derfor tror jeg mange har sett at det er verdt å satse på kvalitet og gå litt høyere enn 15.000 kroner, påpeker Kai Nordgård.
Nettop el-syklene kan bli redningsplanken for spesiallbutikken.
– Vi mener elsykkelmarkedet vil fortsette å vokse. Det er et genialt transportmiddel, en redning for fagbutikker og kundene elsker det, sier Martin Nordgård Vermundsberget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.